• Informacje na temat:

    nalewka miodowa na spirytusie

Przepisy na temat: nalewka miodowa na spirytusie
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Nalewki lecznicze

    .... Wówczas odcedzić i odcisnąć. Przelać do ciemnej butelki i odstawić, aż nalewka dojrzeje, czyli na minimum miesiąc, ale im dłużej postoi - tym będzie smaczniejsza. Zażywać profilaktycznie po małym(...) 2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie. Nalewka chmielowa Składniki: - 50 g szyszek chmielu, - szklanka spirytusu, - 3 jabłka...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    .... Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia. 10. Nalewka 500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek...

  • Bardzo prosty przepis na pyszną nalewkę. Idealnie nadaje się na zimę - solo, albo jako dodatek do herbaty.

  • Smaki Litwy

    ...wytwórniach i mogą mieć różną zawartość alkoholu poczynając już od 12%. Do najbardziej znanych litewskich trunków należy ziołowa, aromatyczna nalewka na 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół leczniczych) powoduje uznanie jej właściwości...

  • Nalewka miodowo-cytrynowa

  • Smaki Litwy

    ...pitne produkowane są w wielu litewskich wytwórniach i mogą mieć różną zawartość alkoholu poczynając już od 12%. Do najbardziej znanych litewskich trunków należy ziołowa, aromatyczna nalewka na 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół...

  • Kieliszej malinowej nalewki na spirytusie, pozwoli nam szybko uporać się z jesiennym przeziębieniem.

Artykuły na temat: nalewka miodowa na spirytusie
  • Najlepszy przepis na orzechówkę

    Orzechówka jest od dawna używana w medycynie naturalnej. Łagodzi dolegliwości związane z przewodem pokarmowym (biegunki, niestrawność, zaparcia), zwalcza również infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Wspomaga też leczenie cukrzycy i miażdżycy.

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • W dobrej formie mimo braku słońca!

    ...stanu. O adres lekarza zapytaj w swojej przychodni. Dodadzą wigoru, gdy czujesz się przemęczona Nalewka chrzanowa Mało kto podejrzewa, że to popularne warzywo potrafi tak skutecznie wzmocnić(...) lub limonkowego umieść w kominku zapachowym lub dodaj do miski z ciepłą wodą. Wdychaj woń cytrusów tak często, jak masz na to ochotę. Poprawią humor i zwalczą przygnębienie Nalewka z dziurawca...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Domowe leki z... iglaków

    Sosnowe Nalewka z zielonych szyszek W medycynie ludowej poleca się ją m.in. przy bólach serca i nadciśnieniu. Przepis: 15-20 młodych, miękkich sosnowych szyszek oczyszczamy pod bieżącą wodą i kroimy w grube plasterki. Odmierzamy szklankę cukru. Układamy w słoju warstwami szyszkowe plastry i cukier. Naczynie stawiamy na słonecznym parapecie, codziennie wstrząsamy. Po dwóch tygodniach...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Naturalne kuracje dla dłoni

    ...na jej nawilżenie. Miodowa maseczka . Wymieszaj po łyżeczce płynnego miodu i ciepłej oliwy z oliwek. Posmaruj miksturą dłonie. Odczekaj ok. 15 min, po czym dokładnie spłucz ręce letnią wodą...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Bez żadnej infekcji aż do wiosny

    ...naturalnego (np. gryczanego, rzepakowego lub spadziowego). Dodaj 3-4 łyżki stołowe przegotowanej, chłodnej wody. Całość dobrze wymieszaj. Pij raz dziennie (zwłaszcza przy stresującym trybie życia). NALEWKA...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...