• Informacje na temat:

    nalewka lipowa

Artykuły na temat: nalewka lipowa
  • Zdrowotne hity na przednówek

    ...wypić od razu po wyciśnięciu. Nie należy go przechowywać. Na zwiększenie odporności • Nalewka z dzikiej róży: 50 dag suszonych owoców połącz z 25 dag cukru i zalej litrem mocnego wina lub wódki. Pozostaw w ciepłym miejscu. Po tygodniu zlej i przecedź. Pij 1-2 razy dziennie po kieliszku. Nalewka jest polecana także osobom starszym, rekonwalescentom. • Nalewka czosnkowa: 15 dag ząbków...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Rozpoczął się sezon na zbieranie kwiatów lipy. Nie przegap tego, a zapomnisz o chorobach zimą

    Nie tylko pięknie pachną. Kwiaty lipy znane są też ze swoich właściwości leczniczych - przede wszystkim mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i napotne.

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata

    ...dziennie. Nalewka z czosnku na odporność: kilka główek czosnku rozgnieć, zalej litrem spirytusu. Słój zamknij. Odstaw na 10 dni w ciemne miejscu, czasem potrząśnij. Zlej do butelki. Pij 20 kropli na łyżce mleka do posiłku. Na gorączkę: prostym sposobem wywołania potów i obniżenia gorączki jest herbata lipowa z sokiem malinowym. Nasze babcie nastawiały go latem, zasypując świeże maliny...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Naturalne domowe leki według starych receptur

    Przeziębienie i grypa Wysoka gorączka - naturalnymi metodami szybko obniżysz temperaturę. • Herbatka lipowa. Łyżkę kwiatów lipy zalej filiżanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 10 min(...) dziennie po szklance. Wierzba ma też działanie przeciwbólowe. • Nalewka z czarnego bzu. Kilogram jagód czarnego bzu zalej 1/2 litra wódki. Po tygodniu całość odciśnij przez płótno i przelej do ciemnych...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...