• Informacje na temat:

    nalewka cytrynowa z miętą

Przepisy na temat: nalewka cytrynowa z miętą
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Rabarbar - czy można go pokochać?

    ...apetytu lub powracających niestrawności. Poza tym, nalewka ma działanie wzmacniające i witaminujące. Jak radzą autorzy książki "Nalewki. Z całą mocą", zrobimy ją z pół kg rabarbaru, 400 ml czystej...

  • Tiramisu z malinami i kremem jogurtowym

    Wykorzystaj sezon na te pyszne owoce.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

Artykuły na temat: nalewka cytrynowa z miętą
  • Ziołowe nalewki na jesienne zmęczenie

    ...50 g wysuszonych i rozdrobnionych liści włóż do 2-litrowego słoja i zalej 500 ml czystej wódki. Możesz też dodać owoce kopru ogrodowego i skórkę cytrynową lub pomarańczową - wtedy nalewka zyska...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • W dobrej formie mimo braku słońca!

    ...stanu. O adres lekarza zapytaj w swojej przychodni. Dodadzą wigoru, gdy czujesz się przemęczona Nalewka chrzanowa Mało kto podejrzewa, że to popularne warzywo potrafi tak skutecznie wzmocnić(...) lub limonkowego umieść w kominku zapachowym lub dodaj do miski z ciepłą wodą. Wdychaj woń cytrusów tak często, jak masz na to ochotę. Poprawią humor i zwalczą przygnębienie Nalewka z dziurawca...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Szybka pomoc na ból brzucha

    ...łagodzącą niestrawność i regulującą problemy z wypróżnieniem. Nalewka kminkowa - Wypij kieliszek nalewki kminkowej. Zawsze warto mieć ją ją w domowej apteczce. Zmieszaj sto gramów mielonych nasion kminku z litrem wódki i odrobiną miodu. Pamiętaj jednak, że nalewka powinna dojrzewać co najmniej przez kilka tygodni. Koneserzy naturoterapii twierdzą, że najskuteczniejsza jest dopiero po trzech...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Gorące triki, czyli kuracje na rozgrzewkę

    .... Do natarcia ciała Nalewka chrzanowa. Utrzyj korzeń chrzanu, zalej szklanką wódki. Przykryj, odstaw na dobę. Nacieraj bolące miejsca przy dolegliwościach reumatycznych, bólach mięśni i stawów...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...