• Informacje na temat:

    naleśniki z sodą

Przepisy na temat: naleśniki z sodą
  • Lekkie racuchy, omlety, naleśniki

    ...i sodą. Mąkę i jabłko domieszaj do ciasta.  2. Po 15 minutach rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Nabieraj po 2 łyżki ciasta i smaż okrągłe racuchy. Trzymaj je w cieple, np. w nagrzanym, wyłączonym(...) masę.  2. Mleko zmiksuj z płatkami, jogurtem, jajkami i 2 łyżkami oleju. Kakao przemieszaj z sodą i cynamonem. Dodaj do mleka i szybko wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany...

  • Naleśniki i placuszki z mąki bez glutenu

    Kto stroni od glutenu, może sięgnąć po mąkę gryczaną, jaglaną, ryżową... Z nich też wyjdą pyszne smażone racuszki, które smakiem nie ustępują tym tradycyjnym

  • Naleśniki z syropem klonowym według Ani Starmach

    Składniki: 250 g mąki 250 g maślanki 50 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody, 50 g masła, kilka łyżek syropy klonowego, opcjonalnie świeże...

  • Desery z wiśniami

    ...1/4 łyżeczki sody Masa: 50 dag jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny 10 dag cukru pudru 70 dag wiśni Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej z sodą, dodaj masło, posiekaj. Dodaj jogurt, cukier, jajko, zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Wiśnie umyj, wydryluj. Ciasto podziel na 6 równych części, rozwałkuj na prostokąty, ułóż na nich wiśnie, zwiń w rulon jak naleśniki. Ułóż je na blasze...

  • Przysmaki z szynką i serem

    Serowe naleśniki Sposób przygotowania Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i łyżeczkę soli. Wbij jajka, wlej maślankę i olej. Wymieszaj całość. Dodaj ser i szalotki. Rozgrzej patelnię teflonową, rozprowadź po całej powierzchni odrobinę oleju. Nakładaj ciasto naleśnikowe (ok. 1/4 szklanki na porcję) i smaż placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni...

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    ...chętnie by zjadło w czasie przerwy. Do pudełka można przecież zapakować sałatkę makaronową, omlet. Jeśli dziecko lubi naleśniki, może je zjeść na zimno. Bo jedzenie może być bardzo proste, ale musi(...), oliwę, sól, miód, skórkę pomarańczową i posiekane igiełki rozmarynu. Wymieszaj mikserem. Zetrzyj cukinię i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj obie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy...

Artykuły na temat: naleśniki z sodą
  • Serowe naleśniki z prosciutto i jajkami

    Popularny duet kanapkowy szynka i ser tym razem w nowej odsłonie. Wypróbuj przepis na wyjątkowe, pyszne śniadanie z serem i szynką w rolach głównych.

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • Puszyste placki z rabarbarem

    Idealnie sprawdzą się na leniwe śniadanie, a także jako deser. Polecamy przepis na pyszne naleśniki z rabarbarem!

  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • Tradycyjne pancakes

    Puszyste amerykańskie naleśniki.

  • Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i...

  • Świat naleśników

    Polskie naleśniki, amerykańskie pancakes, francuskie crepes lub japońskie dorayaki.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie? W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać...