• Informacje na temat:

    naleśniki z serem i ziemniakami

Przepisy na temat: naleśniki z serem i ziemniakami
  • Naleśniki Nadziewane szpinakiem i białym serem

    ...oraz gałką muszkatołową do smaku.  2. Posiekaj obraną cebulę. Przesmaż ją na łyżce oleju. Połącz z rozdrobnionym serem (możesz go przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Dodaj szpinak z czosnkiem. Powstałą masę starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  3. Naleśniki napełnij farszem serowo-szpinakowym, zroluj. Odgrzewaj 20 minut w temp. 180 st. C. Udekoruj listkami bazylii.

  • Rumiane ruskie naleśniki

    ...) rozgrzej, smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią. Farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem z białym serem. Dodaj cebulę, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu, zwiń, formując prostokąty.  Olej rozgrzej na patelni, podsmaż naleśniki z obydwu...

  • Ruskie kotleciki

    Ruskie pierogi i naleśniki często pojawiają się na naszych stołach, jako szybkie i nieskomplikowane dania postne. Równie smaczne i chyba jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu są ruskie kotleciki.

  • Składniki: naleśniki: - jajka, - mąka, - mleko, - można dodać odrobinę proszku do pieczenia wtedy naleśniki będą pulchniejsze, - sól (ew. pieprz), farsz: - 5 ziemniaków (średnich), - jedna(...) jabłko Przygotowanie: Smażymy naleśniki. W między czasie gotujemy około 5 ziemniaków w mundurkach. Jedną większą cebulę siekamy drobno i do miękkości obsmażamy na masełku. Następnie ugotowane...

  • Smakowite krokiety

    ...naczynia. Wbij 2 jajka. Wlej mleko i wodę. Wsyp szczyptę soli. Wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut.  3. Rozgrzej mocno patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj małe porcje ciasta. Smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety. Pozostałe jajka roztrzep widelcem. Zanurz w nich krokiety. Obtocz je w bułce tartej i porcjami zrumień na oleju. 

  • Zielone, białe, fioletowe – czas na szparagi!

    ...niej pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką. 7.  Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę. Wskazówka Szparagi(...) ziemniaków. 6.  Odważyć pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką. 7.  Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę...

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    .... Przygotowujemy naleśniki - do mąki wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem miksujemy aż nie będzie się lekko \"ciągnąć\". Smażymy naleśniki. Najlepszy tajnik tej czynności to smarowanie patelni przy pomocy wacika nasączonego olejem - wtedy unikamy bąbelków powietrza na naleśnikach. Następnie naleśniki wypełniamy farszem, składając je tak, jak krokiety. Na głębokim talerzu przygotowujemy...

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...cieniutkie naleśniki.  3. Każdy posmaruj niewielką ilością śmietany, kładź plasterki łososia i mozzarelli. Przypraw. Formuj sakiewki, zawiąż szczypiorkiem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, piecz 10(...) cebulę, dodaj pomidory, ocet, przyprawy, czosnek. Zmiksuj. Ciasto posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa i pieczarki. Piecz około 30 minut w temp. 180°C.  Zupa fasolowa Sposób...

  • Przekąska dla ucznia

    Zrolowany łosoś z twarożkiem i listkami szpinaku Składniki: 2 wrapy (mogą też być usmażone wcześniej, np. na kolację, naleśniki) opakowanie serka śmietankowego (np. Bieluch) 6 plasterków(...) rulony na połówki. Nasza rada: tak samo możesz przygotować przekąskę, wykorzystując naleśniki z kolacji. Zawartość też można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań dziecka i zawartości lodówki...

  • Przepisy na cały tydzień

    ...minutę. Podawaj z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych, parmezanu i oliwy.   Naleśniki bolońskie Sposób przygotowania 1. Składniki ciasta zmiksuj, usmaż naleśniki. Zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, smaż 10 minut. Dodaj resztę składników, duś 10 minut.  2. Naleśniki wypełnij farszem, zrumień. Podawaj z ketchupem i startym serem.  Kopytka z brukselką...

Artykuły na temat: naleśniki z serem i ziemniakami
  • Naleśniki „ruskie”

    Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. W rondelku roztop masło. W tym czasie możesz przygotować ciasto na naleśniki. W misce połącz jajka, mąkę, sól, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj roztopione masło, wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnię, smaż około 1 minuty z każdej strony. Boczek...

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • Naleśniki orkiszowe

    ...mikserem na gładką masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na ok. 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste - dolej(...) mieszając, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Dodaj zimne masło oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj i ponownie zagotuj. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Polej...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Makaron z serem w wersji de luxe

    Danie uniwersalne, tanie, bezmięsne i szybkie. Nierzadko ratuje z opresji, gdy zakamarki spiżarek i lodówek wydają się już wysprzątane z ostatnich zapasów. Dziś urozmaicona wersja makaronu z serem. Jak odczarować nudę w kuchni?

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Jarskie placuszki

    Racuchy, naleśniki, placuszki to świetny pomysł na podwieczorek lub słodki obiad.

  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • Smakołyki w panierce

    Zmieńmy jej skład, a mięso, ser czy naleśniki zaskoczą nowym smakiem.

  • Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i...