• Informacje na temat:

    naleśniki z kaszą gryczaną i serem

Przepisy na temat: naleśniki z kaszą gryczaną i serem
  • Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną i twarogiem

    ..., dodaj mąkę, mleko, wodę, szpinak, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Smaż na oleju rzepakowym cienkie naleśniki. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie...

  • Przepisy na przysmaki z kuchni babci

    Z okazji Dnia Babci Anna Starmach i Zygmunt Chajzer przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" przysmaki inspirowane przepisami sprzed lat, m.in. naleśniki...

  • smaczna, wytrawna propozycja podania naleśników :-)

  • Kolacja na smaczny sen

    Porcja kaszki, kanapka, a może naleśniki? Jeśli nie wiesz, co podać dziecku na wieczorny posiłek, mamy dla ciebie kilka propozycji.

  • Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...zostały jak najmniej przetworzone. Czyli ryż brązowy zamiast białego, naturalną kaszę gryczaną zamiast prażonej. Coraz częściej można kupić mniej przetworzone i bardziej ekologiczne produkty(...). Potrawy z dodatkiem mąki i bułki tartej: np. pasztety, kotlety mielone, naleśniki, pierogi, potrawy z panierką. Napoje: kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo. Inne: sos sojowy...

  • Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.

  • Co jest lepsze?

    ...powinien jadać go w ilości większej niż plasterek kilka razy w tygodniu. Za to z sera białego, najlepiej półtłustego - można wyczarować mnóstwo zdrowych przysmaków. Naleśniki czy makaron z serem(...) początek warto poczęstować (po 10. miesiącu) maluszka kaszą jaglaną lub gryczaną łamaną, tzw. krakowską. Są bezglutenowe podobnie jak ryż, który po 8.-9. miesiącu można rozgotować i podać maluszkowi...

  • Do zrobienia tych pierogów zabierałam się od bardzo dawna. w końcu zrobiłam i bardzo wszystkim smakowały. Z podanych składników wyszło 80 pierogów.

Artykuły na temat: naleśniki z kaszą gryczaną i serem
  • Naleśniki z gryczaną kaszą i pieczarkami

    Z kaszy możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Polecamy przepis na naleśniki, które sprawdzą się idealnie jako danie główne.

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Jemy je czesto bo sa zdrowe, latwe do zrobienia, smaczne i zawsze atrakcyjne... Mozna je zrobic wszedzie wlasciwie, wystarczy kupic make gryczana lub...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Kolacja na smaczny sen

    Porcja kaszki, kanapka, a może naleśniki? Jeśli nie wiesz, co podać dziecku na wieczorny posiłek, mamy dla ciebie kilka propozycji.

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • Zdrowy jadłospis

    Udziec z indyka ze śliwkami pieczony w naczyniu żaroodpornym, podawany z kaszą gryczaną i brokułami. Podwieczorek Sałatka z gotowaną marchewką, serem twarogowym, 2 łyżkami cieciorki, czosnkiem(...) i koperkiem, bułka grahamka, sok pomidorowy. Obiad Potrawka z piersi kurczaka gotowana w bulionie warzywnym, z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Podwieczorek Hummus z cieciorki i sezamu...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Nagłe przypadki w twojej kuchni

    ...lub usmażyć naleśniki, przygotuj ją z płatków albo kaszy. W młynku do kawy zmiel na mąkę płatki owsiane, jęczmienne, kaszę jaglaną lub gryczaną. Wymieszaj z resztką mąki pszennej, którą masz i użyj do(...)Popsuty mikser Aby przyrządzić ciasto na naleśniki, nie potrzebujesz miksera. Wlej mleko i roztrzepane widelcem jajka do butelki po wodzie mineralnej. Przez lejek wsyp mąkę. Zakręć butelkę i mocno...

  • Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i...