• Informacje na temat:

    nalesniki z bialego bzu

Przepisy na temat: nalesniki z bialego bzu
  • Pyszne naleśniki

    Wszystkie dzieci uwielbiają naleśniki. Możesz zrobić je w wersji tradycyjnej, albo też uformować z nich zabawne kształty. Smakują doskonale!

  • Rumiane ruskie naleśniki

    Lepsze od ruskich pierogów!

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Ból głowy, strzykanie w kościach, kiepski nastrój, nadwaga. Obwiniamy o to poczciwą pszenicę, jęczmień, żyto. Jaka jest prawda?

  • Sezon na gruszki

    Od apetycznych ciast, poprzez sałatki, aż po zupy, mięsa i naleśniki z gruszkami. Sprawdź, co można wyczarować z tych wspaniałych owoców.

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    Zapiekanki i inne pomysłowe dania, które przyrządzisz szybko i bez trudu. Tylko z łatwo dostępnych składników!

  • Wyzwania diety bezglutenowej

    Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

  • Zdrowe, smaczne i uniwersalne - mleko roślinne

    To pierwszy pokarm dziecka. Mleko, mimo że ma sporo właściwości zdrowotnych, ma też przeciwników. Dlatego kompromisem może być taki napój, ale pochodzenia roślinnego, jak np. mleko migdałowe. W sobotę przypada Dzień Mleka.

  • Kolacja na dobry sen malucha

    Jeśli chcesz, żeby smyk spokojnie przespał noc, zadbaj o jego wieczorny posiłek. Powinien być sycący, wartościowy, no i oczywiście smaczny.

  • Ser w diecie dziecka

    Od kiedy można podać szkrabowi kanapkę z twarożkiem, żółtym serem lub danie z camembertem? Sprawdź, co radzi nasz specjalista.

  • Pomysły na letnie obiadki

    W wakacje lekki i zdrowy posiłek z dodatkiem świeżych warzyw to jest to! Poznaj nasze propozycje przysmaków na ciepłe dni.

Artykuły na temat: nalesniki z bialego bzu
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Ból głowy, strzykanie w kościach, kiepski nastrój, nadwaga. Obwiniamy o to poczciwą pszenicę, jęczmień, żyto. Czy to możliwe?

  • Jak upiec opłatek na święta?

    Opłatek jest wytwarzany jedynie z wody i mąki - wyłącznie pszennej, bez żadnych dodatków.

  • Żyć bez glutenu

    Jeszcze do niedawna celiakię uważano za chorobę dzieci. Dziś to groźne schorzenie jelit najczęściej wykrywa się u osób 30-50 letnich. Jeżeli szybko zastosujesz dietę, chorobę uda się zatrzymać.

  • Słodkie co nieco

    Szybko się je robi i równie szybko znikają z talerza: naleśniki, placuszki, racuchy.

  • Makaron z serem w wersji de luxe

    Danie uniwersalne, tanie, bezmięsne i szybkie. Nierzadko ratuje z opresji, gdy zakamarki spiżarek i lodówek wydają się już wysprzątane z ostatnich zapasów. Dziś urozmaicona wersja makaronu z serem. Jak odczarować nudę w kuchni?

  • Diagnoza: cukrzyca. I co dalej?

    Choroba ta najczęściej rozwija się u mających nadwagę osób po 40. roku życia. Kiedy słyszymy diagnozę: cukrzyca, zwykle nie wiemy, co robić. Oto krótki przewodnik.

  • Elżbieta II: Królowa zakochana w czekoladzie

    Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa muszą być tej samej wielkości, a jeśli ma ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana je nożem i widelcem. Co jeszcze wiemy o kulinarnych upodobaniach królowej? Poniżej publikujemy fragment książki Wiki Filipowicz pt. "Przy stole z królem", w którym znajdziemy obszerną odpowiedź na to pytanie.

  • Korsyka: Najdalsza wyspa

    Bonifacio niczym linoskoczek balansuje na krawędzi klifu. Miasto rozparło się na biało-szarych skałach. Fasady kamienic rzucają wyzwanie losowi, równając sie z krawędzią urwiska. Kilka lat temu jedna z nich z hukiem runęła w przepaść. Nie uciekam stąd tylko dlatego, że trudno znaleźć bardziej zachwycające miejsce.

  • Węglowodany dobre i złe

    Ważne pytanie: Jakie pokarmy zawierające te składniki odżywcze wybierać, by czerpać z nich energię, a jakich unikać, by sobie nie szkodzić?