• Informacje na temat:

    naleśniki na zimno

Przepisy na temat: naleśniki na zimno
  • Czerwone naleśniki

    Kto nie lubi naleśników? Smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Można dowolnie modyfikować ich nadzienie, zapiekać, jeść na zimno - to danie doskonałe. Jeśli szukasz pomysłu, wypróbuj nasz przepis na czerwone naleśniki z pysznym, szpinakowym nadzieniem.

  • Naleśniki z jabłkami

    Wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło...

  • 101 pomysłów na naleśniki

    ...kokosowy lub rzepakowy - koniecznie tłoczone na zimno. To one mają najwyższą temperaturę dymienia, co oznacza, że nie spalają się zbyt szybko. Użyjmy oleju tylko do natłuszczenia patelni. Dodawanie do(...) odkrywać nowe połączenia smakowe. Naleśniki wybornie smakują z produktami mlecznymi, takimi jak: mozzarella, feta czy oscypki, a także mięsem zarówno ryb (na przykład: tuńczyk, łosoś, makrela), drobiu...

  • Pyszne naleśniki i tortille

    ...cebule, papryki oraz pomidorki. Tortille napełnij mięsem oraz warzywami. Polej sosem jogurtowym. Udekoruj listkami natki.  Naleśniki z mięsem Sposób przygotowania 1. Ryż ugotuj na sypko(...) 1. Naleśniki: składniki ciasta zmiksuj. Odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.  2. Jajka po szkocku: 1 jajko odłóż, resztę gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Przestudź zimną wodą, obierz. Cebulę i czosnek...

  • Naleśniki z malinami i borówkami

    ...nałóż porcję twarogu i owoców, zwiń w rulon, posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem owoców.

  • Naleśniki z pastą sezamową

    Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

  • Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną i twarogiem

    ..."Olej lniany– tłoczony na zimno charakteryzuje się „złotą proporcją” kwasów omega-3 do omega-6, czyli 2,5: 1, najkorzystniejszą dla zdrowia. Kwasy te wzmacniają układ immunologiczny dziecka, wpływają na jego rozwój intelektualny, zdolność koncentracji i wydolność umysłową. Ponadto pozytywnie działa na wzrok rozpuszczona w nich witamina E." - pisze w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży...

  • Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

    Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać(...) postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%. Smacznego!

  • Sposoby na naleśniki

    Wytrawne czy słodkie? Naleśniki to ulubiona potrawa nie tylko najmłodszych. My proponujemy je także na wiosenne przyjęcie lub kolację z przyjaciółmi.

  • Naleśnikowe sakiewki

    Sakiewki, czyli naleśniki inaczej. Wypełnione smakowitym, wieloskładnikowym nadzieniem cieszą nie tylko oczy, ale również podniebienia biesiadników.

Artykuły na temat: naleśniki na zimno
  • Naleśniki doskonałe

    Naleśniki z tego przepisu udają się każdemu, a w dodatku są elastyczne, jędrne, rozciągliwe i robią charakterystyczne „plask”, kiedy lądują na talerzu. Można je zwijać w dowolne kształty, a nawet pachną, jakby były pełne jajek. I to wszystko dzięki aquafabie. Polecamy przepis na wegańskie naleśniki prosto z najnowszej książki "Jadłonomia po polsku".

  • Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczor‏y. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...

  • Naleśniki z jabłkami

    Naleśniki z razowej mąki trzeba smażyć nieco dłużej niż z białej i na mniejszym ogniu. Najlepiej nadaje się do tego patelnia teflonowa.

  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • Naleśniki owsiano-cynamonowe

    ...patelnię stroną z owocami. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. W ten sam sposób smażymy kolejne trzy naleśniki. Na koniec posypujemy cukrem z cynamonem oraz kardamonem i podajemy na ciepło lub na zimno.

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • ​Naleśniki z sokiem z cytryny i cukrem

    Naleśniki są znane od wieków. Starożytni Grecy wymyślili to danie już w V wieku p.n.e. i serwowali na śniadanie.

  • Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i...

  • Nietypowe drugie śniadanie

    Do pracy albo szkoły nie musimy zabierać tylko kanapek. Pyszne naleśniki, fritata czy szaszłyki na zimno będą miłą odmianą.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...