• Informacje na temat:

    naleśniki kasza gryczana ser pieczarki

Przepisy na temat: naleśniki kasza gryczana ser pieczarki
Artykuły na temat: naleśniki kasza gryczana ser pieczarki
  • Naleśniki z gryczaną kaszą i pieczarkami

    Z kaszy możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Polecamy przepis na naleśniki, które sprawdzą się idealnie jako danie główne.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Jemy je czesto bo sa zdrowe, latwe do zrobienia, smaczne i zawsze atrakcyjne... Mozna je zrobic wszedzie wlasciwie, wystarczy kupic make gryczana lub...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...i duś pod przykryciem 20 minut. Oddzielnie podsmaż pokrojone drobno warzywa i pieczarki. Dodaj do ryżu na 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw, na talerzu posyp natką pietruszki. Naleśniki gryczane(...), bo większość z nas przecież lubi bułeczki, kluski, drożdżówki czy naleśniki. Tyjesz bez powodu? Miewasz huśtawki nastroju i niepohamowany apetyt? Dokuczają ci nawracające problemy trawienne albo...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Co robić, by malec polubił...

    ...kurczaka, gotowanej marchewki, pieczonych ziemniaków, papryki. Pozwól przy tym smykowi jeść rękami; ● możesz zmiksować mięso z warzywami oraz żółtym serem i nadziać nim naleśniki. ...owoce(...) serem; ● uprawiajcie na parapecie pietruszkę, bazylię, szczypior, rzeżuchę. Angażuj malca do ich sadzenia i podlewania. Własne "plony" zawsze smakują lepiej; ● rób nadzienia do pasztecików, np...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ...naturalnymi substancjami słodzącymi. W diecie wiosenno-letniej niewskazane są: - białe pieczywo, makarony, kasze, ryż, potrawy mączne (pierogi, naleśniki). Kasza i ryż są bardzo zdrowe i wrócimy do(...), żytnie, otręby pszenne ze śliwką, z żurawiną, płatki z błonnikiem, zarodki zbożowe, amarantus, nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, kasza jaglana i płatki jaglane, płatki gryczane; - owoce...

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...