• Informacje na temat:

    naleśniki drożdżowe

Przepisy na temat: naleśniki drożdżowe
  • Naleśniki drożdżowe

    Ci, którzy już spróbowali, twierdzą, że naleśniki drożdżowe są jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Na pewno są bardziej pulchne i miękkie, co czyni z nich prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

  • Mięciutkie i puszyste naleśniki z sosem czekoladowym

  • Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiem

    Sposób przygotowania: Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Połowę ciasta przekładamy do lodówki, a z połowy przyrządzamy naleśniki. Naleśniki smażymy na oliwie (niewielką ilością oliwy smarujemy patelnię przy użyciu pędzelka lub papierowego ręcznika). Ciasto rozprowadzamy tak, aby naleśniki były jak najcieńsze. Nie przewracamy...

  • Pulchne naleśniki.

  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    Składniki: pół kg mąki, opakowanie cukru waniliowego, pół kostki drożdży (5 dag), 2-3 szklanki mleka, słoik ulubionego dżemu, szczypta soli, o lej do smażenia, cukier puder do posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj...

  • Puszyste naleśniki w stylu amerykańskich pancakes. Idealne na pożywne śniadanie lub słodki lunch.

  • Naleśniki drożdżowe z truskawkami lub poziomkami

    ...naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie...

  • Wymagają czasu ale warto, bo są smaczne :)

  • Gofry

    ...składniki. Wszystko to ubij trzepaczką albo mikserem - ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Odstaw je na godzinę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około trzech łyżek) ciasta, rozprowadź je, aby równo się rozlało, i piecz 3-5 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza...

  • Podstawowy i bardzo prosty przepis ;)

Artykuły na temat: naleśniki drożdżowe
  • Naleśniki na słodko

    Drożdżowe, zapiekane czy tradycyjne? Albo z bakaliami i owocami?

  • Słodkie naleśniki na chandrę jesieni

    ...tartą. Naleśniki smaruj z jednej strony nadzieniem i układaj warstwowo w formie. Na ostatni nie posmarowany farszem naleśnik zetrzyj na tarce twarde masło. 6. Naleśnikową babkę zapiekaj w piekarniku 30(...) brązowego cukru, 8 dag masła, 50 ml śmietanki kremówki, 60 ml rumu Przygotowanie: 1. Naleśniki przygotuj według przepisu podstawowego. Rozgrzej patelnię, posmaruj tłuszczem. Na patelnię wylewaj po porcji...

  • Słodkie co nieco

    Szybko się je robi i równie szybko znikają z talerza: naleśniki, placuszki, racuchy.

  • Pieczesz? Ważna jest mąka

    ...ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie oraz na naleśniki. Z kolei z mąki poznańskiej, typ 500, wychodzą najlepsze pizza, pierogi i kluski. Mąka luksusowa, typ 550, jest doskonała do wypieku ciasta drożdżowego. Pełne aromatu Żeby babki były bardziej aromatyczne, dodaję do nich rodzynki namoczone w rumie lub w winiaku oraz kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową. Przed dodaniem...

  • Szafran - niezbędny w kuchni arabskiej, azjatyckiej i śródzemnomorskiej

    ..., naleśniki, jajecznicę, dania z ryżu, z makaronem oraz mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, drób i wieprzowinę. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były baby szafranowe, czyli drożdżowe ciasta z szafranem. W Anglii przyprawa ta jest składnikiem kornwalijskich bułeczek. Herbata z prądem Dwa ziarna kardamonu rozkrusz w moździerzu i umieść w rondlu wraz ze szczyptą...

  • Szafran - najdroższa przyprawa świata

    ..., przeciwdepresyjnych, przeciwutleniających, wspomagających układ trawienny i przeciwdrgawkowych. W kuchni Przyprawia się nim głównie sosy, ciasta, desery, naleśniki, jajecznicę, dania z ryżu, z makaronem oraz mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, drób i wieprzowinę. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były baby szafranowe, czyli drożdżowe ciasta z szafranem. W Anglii przyprawa...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...terapii. Jeśli nie mamy kłopotów trawiennych, od czasu do czasu możemy jeść suszone owoce, galaretki, kisiele i budynie, domowe ciastka owsiane. Nie zaszkodzą kluski, np. leniwe, makarony, naleśniki, kopytka, a także biszkopty bez cukru, czerstwe ciasto drożdżowe, pszenne pieczywo. Zrezygnujmy z grubych kasz, razowych makaronów i chleba: są ciężkostrawne, mogą drażnić układ pokarmowy.  Warzywa...

  • 3 kroki do...

    ...1. Im niższy jest typ mąki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków. Czyli mąkę tortową (typ 400 i 450) stosuj głównie do pieczenia biszkoptów, babeczek i tortów. Wyższy typ mąki (550 i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka...

  • Woda mineralna - która do picia, gotowania?

    .... Sprawi, że naleśniki będą puszyste, miękkie i lekkie.  Podobnie,będzie, gdy dodamy ją do ciasta na pierogi - stanie się elastyczne i miękkie. Lekko podgrzana nada lekkości ciastu drożdżowemu, np. na...

  • Śniadania na świecie

    .... Najpopularniejsze są oczywiście bagietki, ale powodzeniem cieszą się również chleby, np. z dodatkiem bakalii lub koziego sera oraz ciasta drożdżowe. Guten tag Ze słonecznego południa przenosimy się(...), kiełbaski, ziemniaki smażone (tzw. hash browns ), tosty czy naleśniki (w Kanadzie polewane syropem klonowym). Popularne są również muffinki oraz rogaliki z dżemem. Amerykanie piją bardzo dużo kawy (stąd...