• Informacje na temat:

    naleśniki ciasto na krokiety

Przepisy na temat: naleśniki ciasto na krokiety
  • Postne naleśniki i krokiety

    Każdej z nas brakuje czasem pomysłu na bezmięsny obiad czy kolację. Prostym i pysznym rozwiązaniem mogą wtedy być naleśniki lub krokiety.

  • Krokiety

    Naleśniki są doskonałą bazą wielu dań obiadowych.

  • Pyszne krokiety

    Zrób krokiety z mięsnym farszem. Smakują doskonale!

  • Smakowite krokiety

    ...ciasta. Smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety. Pozostałe jajka roztrzep widelcem. Zanurz w nich krokiety. Obtocz je w bułce tartej i porcjami zrumień na oleju. (...) lekko ubij. Z masy rybnej formuj krokiety. Kolejno zanurzaj je w białkach, a potem obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez 7-10 minut (na złoty kolor).  Ziemniaczane po góralsku...

  • Pyszne krokiety

    Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto miksuję i odstawiam na kwadrans. Kapustę kiszoną zalewam wrzątkiem i gotuję przez 10 minut. 2. Boczek...

  • Krokiety rybno-kapuściane

    Ciasto: 2 szklanki mąki, szklanka mleka, łyżka oleju, szklanka wody gazowanej, 2 jajka. Farsz: pół kg kiszonej kapusty, pół kg mintaja, 2 duże marchewki, cebula, 1/3 kostki margaryny, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżeczka posiekanej natki. Ponadto: jajko, bułka tarta, olej.

  • Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

    Polecamy rewelacyjny przepis na chrupiące krokiety.

  • Krokiety z cebulką

    Składniki na 8 porcji: Ciasto: - półtorej szklanki mąki, - szklanka mleka, - 2 jajka, szczypta soli, - szklanka wody, - olej do smażenia Farsz: - 4 cebule, - 2 łyżki masła, - 1 żółtko, 2 łyżki tartej bułki, - 3 łyżki tartego żółtego sera, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszać, odstawić na 15 minut. Smażyć cienkie naleśniki. Cebulę...

  • Uczta naleśnikowa

    Znacie je tylko w wersjach z dżemem lub twarożkiem? A naleśniki to mnóstwo innych opcji. Zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

  • Złociste krokieciki

    .... Wbij 2 jajka. Wlej mleko oraz wodę. Wsyp 2 spore szczypty soli. Składniki dobrze wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Rozgrzej mocno patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj małe porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadzaj po całej powierzchni patelni i smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety.  3. Pozostałe jajka...

Artykuły na temat: naleśniki ciasto na krokiety
  • Krokiety

    Naleśniki są doskonałą bazą wielu dań obiadowych.

  • Krokiety to doskonały pomysł na obiad lub sycącą przekąskę dla gości. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubiłaby krokietów. To doskonały pomysl nie tylko na obiad, ale również smaczną przekąskę, którą możemy zaserwować naszym gościom. Ich przygotowanie wymaga nieco wysiłku, jednak efekt całkowicie rekompensuje czas spędzony w kuchni. Naleśniki to podstawa Tradycyjnych, polskich...

  • Naleśniki doskonałe

    Naleśniki z tego przepisu udają się każdemu, a w dodatku są elastyczne, jędrne, rozciągliwe i robią charakterystyczne „plask”, kiedy lądują na talerzu. Można je zwijać w dowolne kształty, a nawet pachną, jakby były pełne jajek. I to wszystko dzięki aquafabie. Polecamy przepis na wegańskie naleśniki prosto z najnowszej książki "Jadłonomia po polsku".

  • Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również krokiety i paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Oto przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych krokietów lub pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie...

  • Krokiety z pieczarkami

    Wszystkie składniki na naleśniki mieszam ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiam na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie...

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • Krokiety z mięsnym farszem

    ...praw do smaku solą, pieprzem. (Jeśli lubisz, możesz też dodać oregano, majeranek albo natkę pietruszki). Dodaj 1 jajko i łyżkę bułki tartej. Wymieszaj. Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, 2 jajka oraz mleko. Usmaż naleśniki. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń brzegi do środka, formując krokieta. Każdy krokiet zanurz w rozbełtanym jajku i obtocz w bułce tartej. Rozgrzej olej...

  • Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i...

  • Naleśniki na ostro

    Zapiekane ze szpinakiem Skład na 4 porcje: Ciasto: 100 g mąki tortowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 ml mleka, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 150 g twarogu półtłustego, sól, pieprz czarny mielony i pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 200 ml śmietany, 50 g żółtego sera do zapiekania. Przygotowanie:   Podane na ciasto składniki...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...