• Informacje na temat:

    najlepszy sos do parówek

Przepisy na temat: najlepszy sos do parówek
  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Jaja w koszulkach z sosem meurette Składniki dla 4 osób: 8 bardzo świeżych jaj 2 szalotki 100 g boczku bez skóry 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino(...) i osączyć na papierze kuchennym. Każde jako ugotować oddzielnie. Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette...

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...wołowiny i lokalnych składników. Są często podawane w bardzo oryginalny sposób: z dodatkiem kiszonek domowej roboty, sosów majonezowych własnego wyrobu (przygotowywanych często na bazie kolendry, cytryny(...), maślane bułeczki, używane zazwyczaj do ich przygotowania, na ciasto francuskie, które daje sporo miejsca na eksperymenty. Dla najlepszych efektów smakowych i szybkości przygotowania, proponujemy...

  • Modne diety dla malucha

    ...też do zagęszczania zup, sosów lub jako baza do domowych ciasteczek i placuszków. Przepisy na różne dania dla dzieci znajdziesz m.in. na stronie: www.zdrowystartwprzyszlosc. pl oraz www.bobovita.pl...

  • Koniec kłopotów z apetytem

    ...parówek. Podawaj mu te potrawy dość często, ale nie rezygnuj z nowości. Uważa się, że dziecko musi spróbować nowego dania kilkanaście razy, by docenić jego smak. Bądź więc wytrwała. Na początek(...), którą aprobuje mały smakosz. Jeśli więc chętnie je makaron z jagodami, podaj mu go z truskawkami, twarogiem, sosem pomidorowym. Jeśli, mimo zachęt, reaguje buntem, nie karm na siłę. Przeczekaj...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ..., osusz i natrzyj przyprawami i ziołami (np. solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny). Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin. Piecz 60-80 minut w żaroodpornym naczyniu...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Już zapewne wiesz, że alergia pokarmowa polega na niewłaściwej reakcji organizmu na kontakt z alergenem (czyli z tym, co dziecko zje). A najlepszym sposobem, by uniknąć jej objawów, jest wykluczenie(...)). • Gluten znajduje się nie tylko w pieczywie, kaszach pszennych, mannie czy płatkach owsianych, ale także w niektórych kisielach, budyniach, wędlinach, parówkach, zupkach w proszku, sosach, pizzy, pierogach...

Artykuły na temat: najlepszy sos do parówek
  • Strączkowe na zdrowie

    ...sosem sałatkę. Posypać zielonym pieprzem. Lekka zupa jarzynowa Składniki na 3-4 porcje : 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) l 1/2 kalafiora, 1 mały brokuł, 20 dag żółtej fasolki(...) masła i mąki zrobić zasmażkę. Zagęścić sos, zmiksować. Piersi kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, zgasić ogień i przykryć na 5 minut. Podawać z purée groszkowym oraz ugotowanymi (najlepiej na parze...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Krople z chwili, popiół z wiatru

    Historia jak znalazł w protestanckiej Danii – skromny, młody człowiek ciężką pracą zdobywa drogę na szczyt. Pokonuje w niej szalonego Hiszpana, butnego Amerykanina i rozpieszczonego Anglika. Tak, ale... Nasz bohater jest synem albańskiego taksówkarza i duńskiej sprzątaczki, praca sprawia mu dziką przyjemność, a dziedzina, w której jest taki dobry, to dogadzanie podniebieniu. Najlepszy kucharz...

  • Pikantny koktajl o poranku pobudzi każdego. Sok pomidorowy i wódka - mieszanka, stosowana przez hollywoodzkich aktorów jako lekarstwo na kaca. Czy faktycznie Krwawą Mary wymyśliła królowa Maria I Tudor? Fot. 123RF/Picsel "Bloody Mary" to typowy napój typu "picker upper", czyli rekonstruktor samopoczucia - świetnie regeneruje siły i wzmacnia organizm po wcześniejszym nadużyciu alkoholu. Jest też wyśmienitym aperitifem, bowiem pobudza apetyt. Przede wszystkim zaś "Bloody Mary" to najsłynniejszy...

  • Nietolerancja laktozy - prawda i mity

    ..., uczucie pełności, bóle brzucha, nudności, biegunki i kolki jelitowe. Pamiętaj, że laktoza może być ukryta w gotowych daniach: sosach, zupach, naleśnikach, pieczywie: tostowym, bułeczkach maślanych...

  • Podobno lepiej jest nie wiedzieć jak robi się politykę i parówki. Tym pierwszym nie będziemy się zajmować, jednak drugie nas zainteresowało. Co kryje się w parówkach i czy w ogóle znajdziemy w nich mięso? Fot. 123RF/Picsel Powinniśmy się obawiać? W końcu ponure legendy głoszą, że parówki robi się z papieru toaletowego i tektury. Na szczęście, możemy je włożyć między bajki - kontrole żywności są obecnie na tyle restrykcyjne, że żaden przedsiębiorczy producent nie mógłby pozwolić sobie na tego...

  • Lekkie przekąski na wakacyjne dni

    Oprócz ciasteczek czy świeżych owoców, swoim gościom możesz zaproponować nietypowe, smaczne i zdrowe, a w dodatku proste w przygotowaniu, wakacyjne przekąski. Wybraliśmy dla was 10 najlepszych, które(...), salami, serem feta, gorgonzolą, miodem, łososiem czy serem mascarpone. Do wyboru, do koloru... Prażone orzechy - wrzuć na rozgrzaną patelnię garść orzechów nerkowca i podsmaż przez 5 minut. Następnie...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...faszerujemy śledziem z kawiorem albo łososiem z koperkiem. Wszystko podane jest na lodzie. To danie, które zawsze budzi zachwyt nie tylko innych ambasadorów, ale też krytyków kulinarnych i dziennikarzy(...) pomarańczowym i odrobiną porto. Potem na stół wjeżdża gęś w sosie z miodu pitnego na plackach z kaszy. Przepis dopracowałyśmy z panią Grażyną Łebkowską, naszą szefową kuchni. Jest bardzo prosty: gotuje się...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...