• Informacje na temat:

    najlepsze pierogi ruskie

Przepisy na temat: najlepsze pierogi ruskie
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Pierogi to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni. W programie Beata Śniechowska zaproponowała nieco inne wersje tego tradycyjnego przysmaku.

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    ...na niej wałek z przygotowanego ciasta, odcinaj z niego plasterki o grubości 1 cm. Każdy spłaszcz dłonią, nadziej farszem i sklej. Gotowe pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Zmiksuj wszystkie składniki sosu, polej pierogi i od razu podawaj. Potrawa serwowana jest przez warszawskie Między Nami - ul. Bracka 20, tel. (22) 828 54 17 Przepis pochodzi...

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia

  • Ser twarogowy: Z czym ci posmakuje

    W sklepach jest coraz więcej jego rodzajów i są one coraz tańsze. Podpowiadamy, jak je serwować, i do jakich potraw najlepiej pasują.

  • Odkurzone polskie menu

    ...łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże(...) kasztanów. Albo pierogi z kaszanką, kurkami i emulsją z masła" - poleca Walczyk. Warto również odkrywać zapomniane stare polskie smaki, które nadadzą nowego charakteru typowemu daniu. Kwiat czarnego...

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...właściwe ziemniaki. Można to poznać po oznaczeniu na opakowaniu. Opatrzone literą "A" są najlepsze do sałatki, nie rozpadają się i dają się ładnie kroić, "B" - uniwersalne, nadają się np. na frytki...

Artykuły na temat: najlepsze pierogi ruskie
  • Pierogi - specjał staropolskiej kuchni, który podbił serca Polaków i święcił triumfy na europejskich dworach, do dziś cieszy się wielką popularnością. Wielbicieli dania w różnych jego odmianach, zapraszamy w piątek i sobotę (15 i 16 sierpnia) na krakowski Rynek, gdzie odbędzie się I Festiwal Pierogów. W programie festiwalu przewidziano wybory Mistrza Pierogów i przyznanie nagrody publiczności...

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Promocja polskich potraw

    Uczniowie szkół publicznych w Rzymie - zarówno podstawowych, jak i średnich 26 lutego zjedli na obiad dania z polskiej kuchni: ruskie pierogi, barszcz czerwony, kurczaka de volaille, mizerię, ćwikłę, a na deser - pieczone jabłko z miodem.

  • Rozpaczliwe wołanie o miłość

    Dziwiłem się, że Rafał tak lubi u nas przesiadywać, że tak mu smakują pierogi mojej mamy. Byliśmy przecież biedni, a on miał wszystko...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...się uśmiech. Moja mama natomiast robiła pierogi ruskie. Pamiętam, że w ich farszu było dużo, bardzo dużo duszonej cebuli. Rozpływały się w ustach. Podobnie jak pasztet, który zawsze przyrządzaliśmy(...) powstają najlepsze dania i rodzą się największe miłości. Smak pracy: Ani grama nudy Praca kojarzy mi się z wołowiną, jagnięciną, kolendrą, czosnkiem... Mogę wymieniać bez końca. Ale smak pracy...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...z proszku), frytki, placki ziemniaczane, pyzy, knedle, pierogi ruskie, kopytka; - produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. rzepę; - produkty typu fast-food; - wszelkie konserwy. Oznacz(...)Warzywa najlepsze surowe Rozgotowane szybko bowiem podnoszą poziom cukru we krwi. Zadbaj o to, by codziennie zjadać pół kilograma warzyw. Pij też wyciskane z nich soki. Dlaczego warzywa są takie...

  • Anna Seniuk: Daleko mi do ideału

    ...popisowa potrawa to...? - Od wielu lat zapraszam grupę moich studentów do domu na wigilię, kilka dni przed tą prawdziwą. I zawsze szykuję jedno danie - pierogi ruskie, tradycyjnie podawane ze(...) o "najlepsze wspomnienie" czy "najlepszą rolę", toteż, na wszelki wypadek, ich nie zadawaliśmy. Niełatwo się z panią umówić... Anna Seniuk : - To prawda. Mam dużo szczęścia, gdyż ciągle pracuję...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być(...) najważniejsze. To i tak będzie najlepsze jedzenie w ciągu roku, bo tak rzadko jesteśmy razem. W przygotowania zaangażowani są wszyscy i to jest właśnie piękne w tych świętach. Pochodzę z rodziny, która...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ..., i to różne: ruskie, z kapustą, ze słodkim serem... - U mnie w domu w każdą niedzielę czy święto na śniadanie jadło się właśnie pierogi. Czy kuchnia regionalna jakoś kształtowała styl gotowania(...). Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię...