• Informacje na temat:

    najlepsze mięso na rosół

Przepisy na temat: najlepsze mięso na rosół
  • Ekologiczny rosół robi karierę

    Nie tylko Polsce, ale i w Nowym Jorku coraz bardziej docenia się ekologiczny bulion. Jego podstawą jest kurze mięso o wysokiej jakości. Czy wkrótce Polacy, tak jak Amerykanie, będą pić rosół z papierowego kubka?

  • Rosół z ziołami

    ...myjemy, obieramy i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu pieprz do smaku. Gotujemy, wolno, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z makaronem bezglutenowym...

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    Rosół to rodzaj niezagęszczonej zupy, której bazą jest wywar mięsno-warzywny.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    Norwegia. Lutefisk przyrządza się najczęściej z suszonego dorsza, a cały proces trwa minimum 12 dni. Mięso ryby (im bardziej wysuszone, tym lepiej) przez kilka dni moczy się w wodzie, a przez kolejne(...) substancji i musi  trwać minimum 3-4 doby.   Tak przygotowane mięso dorsza zmienia konsystencję i zaczyna przypominać galaretkę wymoczoną w mydle (na lutefisk mówi się także "ryba mydlana"). Ostatnim...

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ..., pochodzi z Neapolu. Jest to zazwyczaj wegetariańskie danie, skomponowane na bazie pomidorów i aromatycznych ziół. Istnieją też wariacje, wedle których do sosu dodaje się mięso, np. wieprzowinę bądź(...), pieprz i sól do smaku Pokrój cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę i dorzuć kawałki czosnku oraz mielone mięso. Kiedy będzie gotowe i zjaśnieje, należy dodać...

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...rosołem, gotuj bez przykrycia, aż mięso dojdzie, a rosół wyparuje. Zmieszaj 1/2 jogurtu ze szczyptą soli. Zalej mięso i duś, mieszając, aż jogurt odparuje i "osiądzie" na kurczaku. Resztę jogurtu(...) mięso (skrop sosem z patelni), na nim rzepę, z boku - bagietkę. Restauracja hotelu Waldorf-Astoria, Nowy Jork Pod koniec XIX w. przyrządził ją Oscar Tschirky w Hotelu Waldorf, prekursorze otwartego...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...potrawy. Ostatnio na stole króluje rosół, klopsiki i młoda kapusta. Jemy też dużo owoców i warzyw - wymienia Aneta. - Wszystko tu mamy ekologiczne, swoje. Mieszkamy w małej wsi pod Żyrardowem. Obok domu ogród, sad... Dla mnie, ceniącej sobie spokój, bliskie więzi rodzinne i kontakt z naturą to najlepsze pod słońcem miejsce do życia! - W święta czy weekendy nasz dom wypełnia się ludźmi...

  • Wigilia po włosku

    ...recepturach właśnie z tego kraju. Dzięki nim odtworzymy najlepsze smaki włoskich świąt. Świdry w połączeniu ze śródziemnomorskimi dodatkami: czosnkiem, cebulą, orzechami, szynką prosciutto, parmezanem...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    .... Np. czarne banany są najlepsze, mają najwięcej witamin i naturalnego cukru. W książce "Gotuję, nie marnuję" zaproponowałaś ponad 80 przepisów z wykorzystaniem resztek. Masz zatem duże...

Artykuły na temat: najlepsze mięso na rosół
  • Rosół nie dla wszystkich zdrowy

    Nasze prababcie podawały go na rozgrzewkę lub osłabionym chorobą domownikom dla wzmocnienia. Esencjonalny, gorący rosół, obowiązkowo z żółtymi oczkami tłuszczu uważały za najlepsze lekarstwo. Miały rację, ale tylko częściowo.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak ugotować dobry rosół?

    ...może sprawić, że rosół będzie zbyt słodki. 2. Aby rosół był bardziej aromatyczny, dodaj do niego przełamany na pół liść laurowy. 3. Magda Gessler zdradziła swój sekretny składnik - oprócz(...) w moździerzu. Taki zabieg sprawi, że rosół będzie miał niezwykły aromat. 6. Kolejny składnik, dzięki któremu zupa będzie wyśmienita, to przypalona na ogniu cała cebula. Jeśli nie masz kuchenki gazowej możesz...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    Najlepsze młode Do przygotowywania potraw wybierajmy mięso z młodych sztuk. Poznamy je po czerwonej, niepołyskującej barwie oraz kruchej i soczystej tkance. Tłuszcz przerastający mięso będzie(...) i rumsztyk. Do smażenia wybierajmy polędwicę, antrykot, karkówkę. Do duszenia i gotowania dobra będzie łopatka, goleń, rostbef. A na rosół i galantynę - pręga, gdyż ma dużą zawartość żelatyny...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Pyzy z mięsem

    Najlepsze mięso to wołowe z rosołu. Wykorzystaj także tłuszcz i błony, które nadadzą farszowi właściwą lepkość.

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Rosół nie dla wszystkich

    Nasze prababcie podawały go na rozgrzewkę lub osłabionym chorobą domownikom dla wzmocnienia. Esencjonalny, gorący rosół, obowiązkowo z żółtymi oczkami tłuszczu uważały za najlepsze lekarstwo. Miały rację, ale tylko częściowo.

  • Goście zaproszeni? Wróżby gotowe? Do przygotowania idealnej imprezy andrzejkowej potrzebujesz jeszcze tylko wyjątkowych przekąsek, które zachwycą twoich gości. Fot. 123RF/Picsel Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami i z pewnością wielu z was zdecyduje się na zorganizowanie imprezy połączonej z laniem wosku i wróżbami. Wbrew pozorom przygotowanie przyjęcia wcale nie musi wiązać się ze stresem dla gospodarza. Aby jednak tak się stało, powinniśmy odpowiednio się do niego przygotować. Dotyczy...