• Informacje na temat:

    najlepsze ciasto jakie znam

Przepisy na temat: najlepsze ciasto jakie znam
  • Ciasto, które w Polsce rozsławiła królowa Bona

    Któż nie zna smaku sękacza? Połowę składników, z których przygotowuje się to biszkoptowe ciasto stanowią jaja. Choć powinien być pieczony nad otwartym ogniem, można go upiec domowym sposobem.

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...obchodzone 11 listopada, dlatego też pieczona gęś powinna zagościć na stołach tradycjonalistów.  Jakie właściwości ma gęsi smalec? - Nie jest on jeszcze w naszym kraju powszechnie znany, ale cieszy się...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...smaku. Nierzadko zawierają też masę niepotrzebnych, chemicznych dodatków. Na szczęście pomocną dłoń wyciągają najlepsze polskie restauracje. Zwykle w okresie przedświątecznym można zamówić w nich...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    ...i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, swoją popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Babka ma  zapewnić rodzinie pomyślność, a także, dzięki(...) używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. 2. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy...

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną...

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    .... Pycha!" - wspomina jurorka programu "Top Chef". Marokański tadżin (tagine) to nazwa naczynia, ale i potrawy w nim przygotowywanej. "To jedyne, oprócz jajecznicy, danie, jakie mogę przyrządzić...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...kilka informacji na temat tego popularnego napoju. Chcesz dowiedzieć się jakie właściwości ma kawa? Jakie były jej dzieje na przestrzeni wieków oraz ile jest jej gatunków i rodzajów, zapraszamy do(...), bo tak brzmi jej nazwa to kawa, której ziarna pozyskiwane są z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada jedynie najlepsze owoce kawowca. To właśnie częściowo nadtrawiona w żołądku tego zwierzęcia...

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...pewno są bardziej zróżnicowane i chyba lżejsze od tych sprzed lat. Większa różnorodność, zdecydowanie. A co ze słodkościami? Jakie się jadło kiedyś, a co dziś? - Dla mnie bezkonkurencyjny był i jest sernik. To według mnie najlepsze ciasto, ponadczasowe. Na wschodzie Polski popularna jest kutia, czyli pszenica z miodem, makiem, bakaliami. Ale są też inne słodkie dania wigilijne. - Na przykład...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...z dodawania ich do potraw (tak możesz przygotować ciasto owocowe z kruszonką, naleśniki i wiele innych specjałów). Mleko zastępuj wodą lub preparatem mlekozastępczym, a mąkę pszenną - mąką bezglutenową(...) uczuleniu na gluten przyda się nawet oddzielny nóż do chleba. Ciasto i inne potrawy z piekarnika zawsze piecz dziecku w jego własnej foremce (może się różnić od pozostałych kształtem). Gotując jednocześnie...

  • Pora na pora

    ...- kremy z porów smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wspomniana wyżej zupa Vichyssoise, ma właśnie dwie wersje, na zimno i na ciepło. Co ciekawe, jedną z niewielu zup jakie znajdziemy w duńskiej(...) sieka się drobno i łączy z kruchym ciastem, ugniatając go na jednolita masę, do środka takiego placka daję się zmielone mięso i zapieka, najczęściej w okrągłych formach. Ciasto to nieco przypomina...

Artykuły na temat: najlepsze ciasto jakie znam
  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Trzeba wiedzieć, do jakich potraw pasuje białe lub czerwone wino. Jednak nie tylko kolor ma znaczenie. Bo gdy znamy odpowiedź na jedno pytanie, pojawiają się kolejne: Czy powinno być wytrawne czy półwytrawne? Czy wypada raczyć się słodkim? Ma być podane w temperaturze pokojowej czy lepiej schłodzić je w lodówce? Nie mamy tak dużego obycia w kwestii win, jak Francuzi czy Hiszpanie, warto więc...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Babcia, niania, żłobek - najlepsza opieka dla twojego dziecka

    ...drożdżowego ciasta niż czekoladowy batonik. Jeżeli dziecko ma alergię pokarmową, wręcz babci listę produktów, których maluch nie może jeść. Uprzedź, jakie mogą być konsekwencje ich podania. Poproś też(...) w prowadzeniu domu. Koniecznie poinformuj nianię o swoich metodach wychowawczych, na co dziecku pozwalasz, a na co nie, jakie macie zwyczaje (np. czytacie przed zaśnięciem, razem gotujecie, pieczecie...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Babcia, niania, żłobek - najlepsza opieka dla twojego dziecka

    ...drożdżowego ciasta niż czekoladowy batonik. Jeżeli dziecko ma alergię pokarmową, wręcz babci listę produktów, których maluch nie może jeść. Uprzedź, jakie mogą być konsekwencje ich podania. Poproś też(...) w prowadzeniu domu. Koniecznie poinformuj nianię o swoich metodach wychowawczych, na co dziecku pozwalasz, a na co nie, jakie macie zwyczaje (np. czytacie przed zaśnięciem, razem gotujecie, pieczecie...

  • Goście zaproszeni? Wróżby gotowe? Do przygotowania idealnej imprezy andrzejkowej potrzebujesz jeszcze tylko wyjątkowych przekąsek, które zachwycą twoich gości. Fot. 123RF/Picsel Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami i z pewnością wielu z was zdecyduje się na zorganizowanie imprezy połączonej z laniem wosku i wróżbami. Wbrew pozorom przygotowanie przyjęcia wcale nie musi wiązać się ze stresem dla gospodarza. Aby jednak tak się stało, powinniśmy odpowiednio się do niego przygotować. Dotyczy...

  • Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

    .... Mało kto wie, że najlepsze warunki na uprawę cynamonowców panują w Wietnamie i właśnie stamtąd pochodzi bardzo aromatyczna słodko-korzenna kora cynamonu. Gałka muszkatołowa jest jedną z najmniej...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    Można zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli celebrować święta, ale nie przejeść się i nie przytyć. Jakie patenty stosują specjalistki od diety i fitnessu? Pytamy Polki znane z propagowania zdrowego stylu życia.

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...