• Informacje na temat:

    najlepsze ciasta tortowe

Przepisy na temat: najlepsze ciasta tortowe
  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję...

  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    ...1.Mąka tortowa typ 450 - najlepsza do lekkich ciast biszkoptowych. 2.Mąka typ 500, wrocławska czy poznańska - idealna do ciast francuskich oraz ciasta drożdżowego. 3.Mąka krupczatka - do ciast kruchych i półkruchych. 4.Mąka typ 550 - czyli luksusowa, sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych i smażonych, np. blinów. 5.Mąki o wyższych typach, np. 750 czy 850, mąki pełnoziarniste...

  • ...mieszanka, keks jest kolorowy w przekroju), 175 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia...

  • Niebiański smak Wiednia

    Przed kawiarnią szacownego hotelu Sacher, w najlepszej dzielnicy Wiednia, turyści ustawiają się w kolejce.

  • Przepis na wyśmienity tort tiramisu!

    ...- jedna porcja ma około 400 kcal. Ale za to jest przepyszny! Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka(...) czym miksuj całość aż składniki dokładnie się połączą.  Jeden blat ciasta połóż na paterze, po czym nasącz go 1/3 likieru z kawą. Na nasączony krążek wyłóż 1/3 kremu i równomiernie rozsmaruj...

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Akacjowo-rabarbarowe pastele Biszkopt: 10 jajek, 3/4 szklanki cukru, 125 g mąki tortowej, 125 g mąki kukurydzianej, szczypta soli Syrop: 1 kg rabarbaru, 10 kłosów akacji, 500 g cukru, 700(...) rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy...

Artykuły na temat: najlepsze ciasta tortowe
  • Najlepsze serniki

    Sernik drezdeński Składniki na 24 porcje: 300 g tortowej mąki, 20 g drożdży, 100 ml mleka, sól, 80 g drobnego cukru, 2 jajka, 80 g masła. Krem: 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego, 2 jajka, 60 g drobnego cukru, 80 g rodzynków, skórka z połowy cytryny. Wierzch: 80 g masła, 80 g drobnego cukru, 5 jajek, 1 łyżka mąki tortowej. Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Ciasta z jabłkami

    .... Bardziej gęstą konsystencję musu uzyskamy, wsypując do niego galaretkę w proszku. Do jabłek słodkich pasuje galaretka kwaskowa, np. agrestowa, do winnych - morelowa. Jakie jabłka? Najlepsze jabłka na(...) przed wyłożeniem na ciasto należy namoczyć w soku jabłkowym. Ocalić wierzch ciasta Wierzch ciasta się przypalił? Zetrzyjmy tę warstwę na tarce, a ciasto posypmy obficie cukrem pudrem lub polejmy...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...ciasta - zakłada się, że na dziesięć osób należy przewidzieć około kilogram tortu. Po ustaleniu liczby gości łatwiej również projektować wymarzony piętrowy tort w stylu angielskim (ozdobiony masą cukrową(...). Alternatywą jest nasączenie ciasta delikatnym likierem, a nawet... ulubioną whisky! Na niedużych przyjęciach można pokusić się o zaserwowanie tortu na spodach bezowych. Ponieważ są bardzo kruche, trudno...

  • Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Aby go dobrze wykorzystać, przygotuj pyszne ciasto, które zachwyci twoich bliskich. Fot. 123RF/Picsel Truskawki dosyć powszechnie uznaje się za afrodyzjak, jednak na tym nie kończą się ich właściwości. Są również cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto witaminę A, B1, B2 i PP; wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Dla osób,...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek i ucierania żółtek wtłaczamy do ciasta dużo powietrza, dodatek środka spulchniającego zazwyczaj nie jest konieczny. Marmoladowe "oczko" Jak wykonać robić efektowne oczko w roladzie? Jeszcze ciepłe...

  • 39 życiorysów restauratorów, ponad 100 przepisów i więcej niż 300 niezwykłych zdjęć- to wszystko w najnowszej publikacji „Najlepsze przepisy najlepszych restauracji“ wydanej pod patronatem Restaurant Week Polska. "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji" to zaproszenie do nieodkrytego dotąd świata najlepszych Restauracji w Polsce Książka ujawnia kulinarne tajemnice Restauratorów i Szefów Kuchnii prowadzi za zamknięte dla publiczności drzwi . W tej wyjątkowejksiążce Szefowie Kuchni nie...