• Informacje na temat:

    najlepsza ryba po japońsku

Przepisy na temat: najlepsza ryba po japońsku
  • Ryby. Recepta na długie życie?

    ...nienasycone kwasy tłuszczowe - czyli najcenniejsze frakcje tzw. kwasów Omega-3, które występują wyłącznie w rybach. 100g mięsa z pstrąga pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na te substancje(...) w tłuste ryby o 45% zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów dietozależnych. Każda ryba jest także doskonałym źródłem jodu, magnezu, żelaza, potasu oraz fosforu. Warto zadbać o obecność w diecie...

  • Jak gotuje Murakami?

    Przepisy inspirowane twórczością Harukiego Murakamiego.

  • Paleta smaku - sushi

    ...japońskiej niebezpiecznym przysmakiem jest przekąska z rybojeża (po japońsku "fugu"). Najgroźniejszą bronią tej ryby jest śmiertelnie trujący jad tetrodoksyna, znajdująca się w różnych jej narządach(...) najprawdziwsza "ruletka po japońsku", bo najmniejszy błąd kucharza w trakcie przygotowywania dania, może skończyć się dla konsumenta w sposób ostateczny. Na szczęście w Polsce nie mamy jeszcze takich...

  • Trendy kulinarne

    Sushi Sushi nie jest właściwie znakiem trendów, ile przyjęcia się japońskiej tradycji w europejskiej codzienności. Ten japoński smakołyk z dość "podejrzanych" dla Europejczyków składników jak słonawy ryż, algi czy surowa ryba stał się naszym ulubionym posiłkiem. Dawniej jednak była to zwykła, tania metoda konserwowania żywności: solono rybę, zawijano z ryżem, składano w ziemi. W międzyczasie...

Artykuły na temat: najlepsza ryba po japońsku
  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Poczuj wiosenną energię w środku zimy! Wystarczą proste zabiegi

    Krótkie dni, nie najlepsza pogoda, a na talerzu mało witamin i minerałów... A jednak są sposoby, by zimą bronić się przed ospałością i zmęczeniem!

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Święta - instrukcja obsługi

    Plan minimum to... przetrwać. Nie zapracować się, nie posprzeczać z rodziną. My proponujemy ci plan maksimum: na święta wesołe, pełne bliskości albo leniwe. Udane. To nie takie trudne, jeżeli umiemy określić, co w świętach najważniejsze. I zrobić coś inaczej niż zawsze. O gwiazdkową instrukcję obsługi poprosiliśmy najlepszych doradców: terapeutki, psychiatrę, mediatora i seksuologa. Spróbujmy.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga

    W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga.

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Dieta dobra na odporność

    ...w nim znajdują się żywe kultury bakterii. Ryby prosto z morza W tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela czy śledź znajdują się największe pokłady witaminy D. Mimo, że warto włączyć je do diety...

  • W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe Słodycze na słono W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i...