• Informacje na temat:

    najlepsza marynata do grilla

Przepisy na temat: najlepsza marynata do grilla
  • Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

    Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania.

  • Zdrowe przekąski z grilla

    Ładna pogoda sprzyja miłośnikom grillowania. Wiele osób jednak obawia się, że jedzenie z grilla nie należy do najzdrowszych. Czy możemy to zmienić?

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Wrzuć na ruszt!

    Sezon grillowania rozpoczęty! Specjalnie dla was przygotowaliśmy najlepsze przepisy na mięsa, ryby i warzywa z grilla oraz propozycje doskonałych dodatków.

  • Zdrowe produkty spożywcze w sezonie grillowym

    ...grillowanie stało się nie tylko przyjemne, ale także zdrowe. Grillowane warzywa Warzywa wciąż bardzo rzadko pojawiają się na naszych grillach, a jeśli już są, zwykle wykorzystujemy je do produkcji(...) Jakie mięso jest jednym z najlepszych wyborów na grilla? Wołowina! Choć w Polsce często niedoceniana, w rzeczywistości jest źródłem ważnych składników odżywczych. Bogata w witaminy z grupy...

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    .... Pobudza działanie soków trawiennych i pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Ale dodajemy go także do dań z grilla, ryb, jaj czy nawet sałatek. Możemy przygotować z niego tradycyjny barszcz chrzanowy...

  • Stek ze strusia - Maciej Kuroń

    Z oleju, posiekanych ził, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej przez pół godziny. Następnie grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem. Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, chutneyami albo z pesto, jako niezbędny...

  • Udka z kurczaka w sosie jogurtowym - Maciej Kuroń

    1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 dymka; 30 ml oleju; sól, pieprz, szczypta curry.

  • Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę:; 150 g wątróbek drobiowych; 50 g boczku wędzonego; 50 g suszonych śliwek bez pestek; 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżka oleju i soku z cytryny;

Artykuły na temat: najlepsza marynata do grilla
  • Sześć rad na zdrowe grillowanie

    Masz wpływ na to, czy potrawy z grilla dostarczą ci szkodliwych substancji czy nie.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Czy dania z grilla mogą być zdrowe? Sprawdzamy, co zrobić, by takie były.

  • Poznaj 50 najsmaczniejszych przepisów na grilla. Pobierz darmową książkę i zostań mistrzem grillowania. Grill to przede wszystkim doskonała okazja do spotkań w gronie najbliższych. A jedzenie? Jedzenie jest tu tylko dodatkiem. Ważnym, choć nie najważniejszym. By oczarować naszych gości, dać pretekst do rozmów i podarować kilka chwil kulinarnych uniesień, przedstawiamy 50 najlepszych przepisów na dania z grilla.     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy...

  • Pomysłowe grillowanie z marką WINIARY!

    ...  -  wspaniale komponuje się z grillowanym mięsem lub warzywami. Znakomity dodatek do wielu rodzaju przekąsek, Bogactwo warzyw, aromatów i pysznych pomidorów idealnie pasuje do wszelkich dań z grilla(...) faszerowane pieczarki z grilla. Przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut! Wszystko, czego potrzebujemy to Przyprawa ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, 12 sztuk dużych pieczarek, serek wiejski...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    ...baraninę i wlej szklankę bulionu. Gotuj 3 godziny, aż mięso zmięknie. Serwuj z kuskusem.  Szaszłyki z grilla   Mięso baranie umyj, oczyść z tłuszczu, pokrój w grubą kostkę, przypraw. Zalej kefirem...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

    ...6 dni. Zawierają więcej witaminy B2 i D, niż ich jasne kuzynki. Portobello: Duże, o średnicy nawet 10 cm. W smaku i aromacie zbliżone do brązowych. Świetne do faszerowania i na grilla. Nasza rada...

  • Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Zobacz, jak przygotowała ją Beata Śniechowska.     Ciasto 250 g mąki pszennej Ok. 130 g zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru Nadzienie Ok. 1,5 kg jabłek szara reneta Sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych   Przygotowanie Składniki na...