• Informacje na temat:

    nadziewany makaron szpinakiem i ricottą

Przepisy na temat: nadziewany makaron szpinakiem i ricottą
  • Nadziewane muszle

    Składniki: 30 dag makaronu conchiglioni, czyli duże muszle 30 dag sera ricotta 40 dag świeżego szpinaku 15 dag sera pleśniowego 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...). Przetrzyj przez sitko i zmiksuj z oregano. Dopraw do smaku. 3. Makaron ugotuj al dente. Muszle napełnij masą serową. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Polej sosem pomidorowym i posyp serem...

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Makaron i włoski ser - to doskonała para na talerzu. Dzięki połączeniu tych dwóch podstawowych składników oraz innych dodatków powstanie gama prostych do przygotowania dań.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ....  Makaron nadziewany serami Sposób przygotowania 1. Szpinak usmaż na oliwie ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Dodaj do niego śmietanę, starty na tarce ser mozzarella, ricottę, gałkę muszkatołową, wymieszaj.  2. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Napełnij farszem, ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Pokrój cebulę, zalej ją dwiema łyżkami wody, gotuj, dodaj przecier pomidorowy...

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś 10 minut.  2. Orzechy pinii upraż na suchej patelni i dodaj do szpinaku wraz z ricottą. Ciasto podziel na dwie części. Na jednej(...). W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Górę polej beszamelem i posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C. Posyp bazylią. Wątróbka...

Artykuły na temat: nadziewany makaron szpinakiem i ricottą
  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta  Rigatoni z boczkiem, oliwkami i ricottą Składniki: 500 g makaronu rigatoni Sól 3 czerwone cebule Szałwia(...) g oliwek nadziewanych papryką Łyżka kiełków (mieszanych) 150 g ricotty Sól, czarny pieprz 12 okrągłych kromek pumpernikla Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Dania z dynią

    ..., pieprz, cukier, 25 dag makaronu cannelloni (grube rurki), 3,5 dag masła, 3,5 dag mąki, 350 ml bulionu warzywnego, 250 ml mleka, sok z cytryny, pół pęczka tymianku, 5 dag parmezanu. Cebulę i czosnek obrać(...) ricotta i żółtkami. Nadzienie przełożyć do szprycy, napełnić nim makaronowe rurki. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać pozostały bekon, krótko podsmażyć. Oprószyć mąką, zalać bulionem i mlekiem...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Jeść jak Ligurowie

    ...makaronów, szczególnie z czosnkiem i szpinakiem. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do ravioli, cannelloni czy naleśników. Zobacz koniecznie! ● Odwiedź Groppo - niewielką grupę domów(...) najczęściej podawane jest z makaronami trofie lub trenette, ale używane jest także jako przyprawa do zup. Innym specjałem są pikantne torty (ciasta), np. torta pasqualina (nadzienie z botwiny, szpinaku...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....