• Informacje na temat:

    nadziewane placki ziemniaczane

Przepisy na temat: nadziewane placki ziemniaczane
  • Ziemniaczane specjały

    Kresowa babka kartoflana z boczkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz, potem zetrzyj na tarce o małych otworach, jak na placki ziemniaczane. Jeśli do babki używasz młodych(...)).  3. Boczek potnij w równą kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, smaż, aż się zrumieni. Dołóż cebule i smaż chwilę. Dodaj do masy ziemniaczanej.  4. Białka ubij. Domieszaj do...

  • Kresowe cepeliny - krok po kroku

    Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden z kulinarnych skarbów kresowej kuchni... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, to owalne, dużych rozmiarów kluski ziemniaczane nadziewane zwykle mięsem.

  • Pyzy z mięsem

    Pyzy to tradycyjne polskie kluseczki w rozmiarze większym niż standardowy. W wersji klasycznej powstają z trzech składników podstawowych (z dodatkiem soli), ale wielu uważa, że najsmaczniejsze są pyzy nadziewane, np. mięsem.

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    ...konserwowy lub plastry łososia. Omlety zawiń w rulony. Na patelni roztop ponownie masło i podsmaż omlety tak, by ser żółty się rozpuścił. Podawaj z sałatką z papryki i bazylią.  Placki ziemniaczane(...), dodaj masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Duś 90 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą. Dodaj do wywaru. Pod koniec duszenia przełóż na grilla.   Cukinie nadziewane Sposób...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...na sery, lokalnym przysmakiem są moskole - pieczone na blasze placki ziemniaczane, zazwyczaj z dodatkiem mąki żytniej. Dla miłośników ryb idealny wybór to Kaszuby. "Jesienią zaczyna żerować szczupak(...) babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem...

  • Potrawy na cały tydzień

    Papryki nadziewane Sposób przygotowania 1. Z umytych papryk odkrój czubki i usuń nasiona. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę i ząbek(...) ziemniaczane Sposób przygotowania 1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Ostudź, przekrój na pół, wydrąż środki. 2. Cebulę pokrój w kostkę, przysmaż na oleju...

  • Pyszne śniadania, obiady i kolacje

    ...chwilę.  2. Gulaszem napełnij cukinie. Przykryj plastrami sera, pokrojonymi pomidorami bez skórki. Przypraw. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z bazylią.  Placki ziemniaczane z oliwkami(...) czosnek, dodaj szpinak, ser i przyprawy. Smaż tak długo, aż odparują. Na jednym placku ciasta kładź farsz łyżką w pewnej odległości od siebie. Przykryj drugim plackiem, krój w prostokąty, sklejaj brzegi...

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...często jako zamiennik pieczywa stosuje się tortille - okrągłe, cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej, w które zawijane są różne składniki. Przygotowując tortille do nadziewania, warto podgrzać(...) - dodajemy do niego szynkę, plaster sera, liście świeżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Placki można także wykorzystać do przygotowania roladek (np. z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem...

  • Rozgrzewający obiad

    Te potrawy najlepiej smakują jesienią!

Artykuły na temat: nadziewane placki ziemniaczane
  • Smaki z Czech

    Smakołyki naszych południowych sąsiadów to nie tylko słynne knedliki, ale także pyszne pieczone kiełbaski, nadziewane placki oraz smażony żółty ser.

  • Giżycko: Na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich

    ...ziemniaczanej nadziewane ostrym mięsnym farszem. Są plince z pomoczką, czyli placki ziemniaczane podawane z boczkiem i pastą z twarożku, cebuli oraz czosnku. Trzeba też spróbować dzyndzałków, czyli pierogów...

  • Grudzień to nie tylko święta Bożego Narodzenia

    .... W tym czasie na stołach pojawiają się naleśniki z serem, placki ziemniaczane i "Kulki światła", czyli nadziewane pączki posypane cukrem pudrem. Indie - Pancha Ganapati Pomiędzy 21 a 25 grudnia...

  • Ziemniak. Trufla północy

    ..., nadziewamy śliwką i cynamonem i, mrucząc głośno, zjadamy do cna.  Frytek w zasadzie nie uznajemy, na chipsy jest szlaban w domu, ale czasem dzieci przypili i proszą o placki ziemniaczane, więc smażymy(...) pomarańcze!   Przepis na placki ziemniaczanej z pstrągiem i kopytka ze świeżym tymiankiem znajdziesz na następnej stronie>>> Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, karmelizowaną cebulką i śmietaną...

  • Kakory i kwaśniówka

    Inne regionalne potrawy to mięso konserwowane w kińdziuku (to sposób peklowania) i kartacze, czyli kluski ziemniaczane, nadziewane gotowanym mięsem, a także oładki - placki ziemniaczane smażone na kwaśnej śmietanie czy praskucie (ziemniaczano-mączne, pieczone kluski). Niestety nie piecze się już tam chleba, podpłomyków, nie gotuje się żuru. Coraz rzadziej też gospodynie samodzielnie przygotowują...

  • Jarskie placuszki

    Racuchy jabłkowo-ziemniaczane Skład na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 kwaśnych jabłek szara lub złota reneta albo antonówka, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru(...), nieobrane jabłka kroimy w słupki lub na kawałki, wrzucamy do rondla. Podlewamy łyżką wody, dodajemy cukier i chwilę dusimy. Placki smarujemy twarożkiem naturalnym lub waniliowym, jeśli chcemy podać je na...

  • Wesele bez mięsa?

    ...usługi nie są bardzo drogie, jednak taką opcję należy wcześniej omówić z obsługą sali, w której odbywa się wesele. Na stołach, obok wędlin i galaretek, powinny pojawić się sery, nadziewane warzywa(...) zasmakuje w panierowanych boczniakach? Podobnie można postępować w przypadku kolacji - placki z kwaśną śmietaną, pierożki ruskie z masłem lub krokiety z kapustą na pewno nie spotkają się ze sprzeciwem nawet...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    ..., kiełbasę, jajka rozmieszane z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dokładnie mieszamy (masa powinna mieć gęstość ciasta na placki ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką). Przekładamy do natłuszczonej głębszej brytfanny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Zrolowana cukinia z szynką...

  • Kaczka na trzy sposoby

    ..., 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 tortilli (słonych pszennych placków) 1. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć piersi i udka. Do rondelka wlać 1 l wody, dodać przyprawy, sos sojowy, pokrojony imbir...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ...kg marchwi, 1 łyżka masła, 50 dag ziemniaków, 1 jajo, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 5 liści szałwii, 3 łyżki oleju, 1 pomarańcza, 3 łyżki winiaku 1. Cebulę obrać, pokroić(...). Nakładać niewielkie porcje ciasta. Upiec placki. 3. Obraną pomarańczę pokroić w plastry. Gęś wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple, by nie wystygła. Sos z brytfanki przecedzić, zagotować. Zagęścić mąką...