• Informacje na temat:

    nadziewane bułeczki drozdzowe

Przepisy na temat: nadziewane bułeczki drozdzowe
Artykuły na temat: nadziewane bułeczki drozdzowe
  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • ...się tłustym i słodkim na koniec karnawału. A pierwowzory pączków wcale nie były takie pyszne. Usmażone z chlebowego ciasta na smalcu, nadziewane słoniną, były jednym z przysmaków obchodzonego(...). W Małopolsce jedzono faworki (inaczej chrust), a na przykład na Podlasiu babałuchy (inaczej pampuchy - pszenne słodkie bułeczki oblewane słoniną ze skwarkami), z kieleckiego znane są natomiast prażoki...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Zarówno w kościele katolickim jak i prawosławnym, Boże Narodzenie to czas spędzany w gronie najbliższych, skupiający się na modlitwie, spokoju, a także radości. Towarzyszą temu bogata oprawa liturgiczna oraz obrzędowa a także tradycja przygotowania smakołyków specjalnie na tę okazję. Fot. 123RF/Picsel W związku z wydarzeniami z XI wieku, podczas tzw. schizmy wielkiej wschodniej, nastąpił rozłam w chrześcijaństwie na Kościół wschodni i zachodni. W Kościele wschodnim, czyli prawosławnym,...

  • W czwartym odcinku uczestnicy mieli za zadanie przygotować azjatyckie bułeczki baozi według przepisu Gosi Molskiej, a także tzw. "odrywane ciasta". Która z kompozycji podoba Ci się najbardziej?