• Informacje na temat:

    nadziewana cukinia mięsem mielonym

Przepisy na temat: nadziewana cukinia mięsem mielonym
  • Nadziewana cukinia

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.

  • Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

    Idealne na rodzinny obiad czy kolację!

  • Cukinie nadziewane wieprzowiną

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.

  • Nadziewane kulki

    Składniki: 60 dag mięsa mielonego (mieszanego) 1 młoda cukinia 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz  przyprawa do mielonego Przygotowanie: 1. Mięso przełóż do miski. Cukinię umyj starannie, osusz, odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posyp solą, odstaw na około 20 minut. W tym czasie...

  • Grillowane szaszłyki z ziemniaków i mięsa mielonego

    Składniki na 4 porcje: - 16 małych ziemniaków, - 100 g chudego twarożku, - 300 g kwaśnej śmietany, - ząbek czosnku, - sól, pieprz, cukier, - pęczek zielonej cebulki, - 1 cebula, - 400 g mięsa mielonego (wołowego), - 1 jajko, - 2 łyżki bułki tartej, - słodka papryka, - mała cukinia, - 16 pomidorków koktajlowych, - 100 g średniej wielkości pieczarek Przygotowanie: Ziemniaki...

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., posyp natką, solą, pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i olejem. Zapiekaj pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Polej sosem, odkryj, zapiekaj jeszcze 15 minut.  Cukinia nadziewana Sposób...

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    Zaskocz domowników wyśmienitymi potrawami!

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    Zaskocz domowników nietypowymi potrawami. Wszystkim będzie smakowało!

  • Potrawy na cały tydzień

    .... Dodaj mięso, starte na tarce pieczarki, przyprawy. Smaż 15 minut, mieszając.  3. Do naczynia żaroodpornego wlej olej. Każdy ziemniak faszeruj mięsem, na wierzch kładź plaster sera. Piecz 20 minut...

Artykuły na temat: nadziewana cukinia mięsem mielonym
  • Cukinia? Zapiecz to!

    ...i przekładamy do brytfanny. Roladki układamy (ciasno, aby się nie rozwinęły) na pomidorach i zapiekamy 15 minut w temperaturze 160°C. Podajemy z białym pieczywem. Cukinia nadziewana mięsem mielonym(...) ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką). Przekładamy do natłuszczonej głębszej brytfanny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Zrolowana cukinia z szynką...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • ...lubi). Starszemu maluchowi powinny smakować także nadziane mielonym mięsem naleśniki. Jeśli dziecko lubi owoce, zrób mu np. kurczaka w musie brzoskwiniowym.

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Na straganie, w dzień targowy

    ...: 1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Jogurt i majonez przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem(...) Porcja: 200 kilokalorii Nadziewana cebula Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże cebule, 30 dag mielonej cielęciny, jajko, 2 ząbki czosnku, czerstwa bułka kajzerka, marchewka, 1/2 pęczka posiekanej natki...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Nadziane warzywa

    ...straciły koloru. Nadziewaj je mielonym białym serem, przyprawionym pietruszką, ziołami oraz chili. Najczęściej nadziewanym warzywem jest papryka jest. Popularne są obgotowane czerwone lub żółte papryki, zapiekane z mięsem. Zmielone mięso drobiowo-wieprzowe przyprawiamy cebulą, czosnkiem, oregano i słodką papryką. Wbijamy do niego jajko, dusimy na patelni, a następnie nadziewamy nim papryki. Muszą...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Chleb nasz powszedni

    Pieczeń rzymska nadziewana Składniki na 12 porcji: 1 kg mielonego mieszanego mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny i indyka), cebula, 3 łyżki masła, 2 jajka, bułka kajzerka, 1/2 szklanki mleka, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz Na nadzienie: duża cukinia, cebula, mała czerwona i mała żółta papryka, 30 dag pieczarek, 1/2 pęczka natki, żółtko, łyżka kaparów, łyżka bułki tartej, 2 łyżki oliwy...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...