• Informacje na temat:

    nadzienie z kapusty słodkiej

Przepisy na temat: nadzienie z kapusty słodkiej
  • Postna kapusta

    ...nadzienie gotowe! Rada: Jeśli kapusta kwaszona, z której robisz kapustę wigilijną, jest bardzo kwaśna, można dodać do niej trochę podduszonej osobno, poszatkowanej białej kapusty. Jest ona lekko słodka(...)Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 8 dag grzybów suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 10 dag masła sól, pieprz, ewentualnie majeranek kminek Przygotowanie: Grzyby suszone umyj...

  • Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze...

  • Tatarskie racuchy

    Wytrawne racuchy z mięsem będą miłym zaskoczeniem dla miłośników ich słodkiej wersji. Są wyjątkowo sycące i pyszne.

  • "Oszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha.

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...uwielbiam). To klasyczne nadzienie z ziemniaków i twarogu dodałem do tarty. Eksperyment okazał się bardzo udany! Przepis można znaleźć na naszym blogu. 3. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli kupimy(...), pokrojone cebula, pokrojona łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 3 szklanki bulionu wołowego Placki ziemniaczano...

  • Bardzo lubię łazanki,te powstały z tzw.odzysku.Wcześniej robiłam gołąbki,została mi kapusta,szkoda wyrzucić..więc ugotowałam do miękkości...a dalej w przepisie. Serdecznie polecam:)

  • Coś pysznego na obiad

    ...i obierz z liści.  2. Na liściach ułóż porcje mięsa z ryżem i zawiń, formując wałeczki. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj(...) posiekaj, wymieszaj z cebulą i jabłkami, dodaj żurawinę i jeżyny. Mięso oczyść z czosnku i wypełnij nadzieniem. Obwiąż nitką. Zrumień na rozgrzanym maśle klarowanym i przełóż do brytfanny. Obłóż rozmarynem...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo(...) naprawdę nadziewać je możesz praktycznie wszystkim - ogranicza Cię jedynie wyobraźnia! Pierogi rewelacyjnie dogadają się zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Słodyczy dodadzą rozmaite owoce...

  • Ta zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).

Artykuły na temat: nadzienie z kapusty słodkiej
  • Ciasto pełne możliwości

    ...z niego prostokąty lub owijając nadzienie w ciasto. Ciasto francuskie należy piec w dość gorącym piekarniku - w temperaturze ok. 200°C. Ciasta powinny jednak unikać osoby będące na diecie odchudzającej(...), 50 dag kiszonej kapusty, 2 listki laurowe, 2 goździki po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, skórka otarta z cytryny, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 jajka na twardo, 2 łyżki orzechów...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Tradycja ma się dobrze

    .... Wlej ją do gorącej kapusty. Gotuj 2-3 minuty. Królewska kura ze Śródziemnomorza Czas przygotowania: 3-4 godziny Stopień trudności: 3 Nadzienie: 200 g kaszy kuskus, sok z 1 dużej pomarańczy(...)Barszcz wigilijny Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: 2 Wywar warzywny: 3,5 l wody, 4 marchwie, 1 cebula, 2 pory, 1/4 selera korzeniowego, 2 pietruszki, 1/5 główki kapusty średniej...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...smalcem ze skwarkami i podaje z mlekiem lub kwaśnym mlekiem, sałatą lub warzywami. Nadzienie: 400 g mąki gryczanej, 20 g drożdży, 1 łyżka cukru, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka soli,  ok. 1/4 l słodkiej(...) nazywanej Rein albo Reindl)   Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki, 20 g drożdży, 100 g masła, 1 jajko 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka anyżku, 1 /4 l mleka, 50 g cukru   Nadzienie: 50

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Święta w Europie

    ...karpia, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 żółte papryki, 1 marchewka, 2-3 strączki ostrej zielonej papryczki, 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej(...), 2 łyżeczki majeranku, 50 dag jabłek, 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 1 mała cebula, ½ główki czerwonej kapusty, czerwony ocet winny, 6 łyżek oleju, 6 łyżek gotowej żurawiny do mięs, sól, pieprz...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kraina przyjemności

    Styl.pl:  Górna Austria uchodzi za stolicę knedli. Jakie knedle się tam podaje? Urszula Łapanowska: - Zgadza się - knedle to flagowa potrawa Górnej Austrii, która słynie z wszelkich możliwych odmian: od tych zapiekanych (mühlviertler Knödel) po maleńkie, znane jako Innviertler Knödel i od tych z wytrawnym nadzieniem, aż po te ze słodkimi owocami w środku. Górnoaustriackie przysłowie...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...