• Informacje na temat:

    nadzienie mazurków

Przepisy na temat: nadzienie mazurków
  • Wielkanocny mazurek

    ...posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.   Przepis na nadzienie Na wystudzone ciasto, wykładamy kajmak. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań. Gotowy mazurek...

  • Tradycyjny mazurek

    Składniki: Składniki na kruche ciasto 350 g przesianej mąki 100 g cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka Składniki na nadzienie(...) włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.   Przepis na nadzienie: 1. Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań...

  • Jest to przepis na pomadę czekoladowo-cytrynową do dekorowania mazurków. Sposób przygotowania ciasta do mazurków podaję w przepisie Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki.

  • Mazurek po wegańsku

    ...mało przypominający mazurkowe nadzienie" - podkreśla. A teraz główna instrukcja dotycząca przygotowania wegańskiego mazurka. Orzechy pekan i daktyle zmiksować razem z dwiema szczyptami soli na jednolitą...

  • kruchy spód i soczyste nadzienie

  • Mazurek z kajmakiem

    Składniki:   Ciasto: 1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta 1 jajo 100 g ziemnej margaryny lub masła Nadzienie: 1 puszka masy kajmakowej Bakalland 1 garść suszonych moreli (wszystkie wymienione w przepisie bakalie pochodzą z firmy Bakalland) 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki blanszowanych migdałów 1 opakowanie suszonych fig kilka dużych kawałków orzechów...

  • Smaczne naleśniki dla naszych pociech i nie tylko.

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...majonezowa, czyli wypiek z mąki pszennej i ziemniaczanej z nadzieniem z majonezu.   Różne regiony Polski mogą pochwalić się różnymi potrawami wielkanocnymi. Część z nich jest jednak niezmienna - na...

  • Przepis na nadzienie do rogali Marcińskich.

Artykuły na temat: nadzienie mazurków
  • Mazurek bakaliowy

    Nie jest to mazurek z napisami "Alleluja" i z obfitoscia ozdobek. Nie ma w nic sztucznego, zadnych barwnikow, proszkow itp... za to jaki jest pyszny! Robie...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel1. Mazurek śmietanowy Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Po odcinku wielkanocnym, pełnym tradycyjnych wypieków i rodzinnych wspomnień, uczestnicy będą musieli powrócić do konkursowej rzeczywistości. Jakie wyzwania przygotowali dla nich jurorzy? Specjalny, świąteczny odcinek „Bake Off - Ale Ciacho" był w całości poświęcony wielkanocnym wypiekom z różnych stron Polski. Uczestnicy i jurorzy podzielili się z widzami tradycyjnymi przepisami, które od bardzo dawna pielęgnuje się w ich rodzinach. Gościem specjalnym siódmego odcinka był Mateusz Pawłowski -...