• Informacje na temat:

    nadzienie dyniowe

Przepisy na temat: nadzienie dyniowe
  • Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

    ...zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h. Nadzienie: Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy. Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym...

  • Strudel dyniowy z szałwiową nutką

    To kruche i wielowarstwowe ciasto najczęściej jest podawane ze słodkim nadzieniem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować je na wytrawnie. W takiej wersji jest równie smaczne.

  • Dyniowy strudel

    ...sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel...

  • Amerykańskie ciasto dyniowe na Święto Dziękczynienia

    ..., goździki, gałka muszkatołowa) sól Przygotowanie: Ciasto dyniowe należy rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z zimnym masłem oraz dwoma żółtkami. Stopniowo dodajemy odrobinę cukru pudru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce. W tym czasie przygotujemy nadzienie. Dynię wydrążamy...

  • Dyniowa rolada

    Składniki: 3 szkl. mąki 2/3 szkl. mleka 4 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 10 dag masła 1/2 szkl. cukru; Nadzienie: 40 dag miąższu dyni, 2 jabłka, 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru(...) grubo zetrzyj, przesmaż na maśle. Wymieszaj z cukrem i pokruszonymi herbatnikami. Wyrośnięte ciasto zagnieć, rozwałkuj. Na placku rozsmaruj nadzienie Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem...

  • Proste dania obiadowe

    Placuszki dyniowe Sposób przygotowania 1. Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz do miękkości ok. 30 min. w temp. 180°C  2. Gdy ostygnie(...) powierzchnię. Zbij je tłuczkiem, posól i popieprz.  2. Na patelni zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone pomidory i ser. Nadzienie wyłóż na mięso. Zwiń...

  • Jesienne placki

    Dyniowe koło z mozzarellą Sposób przygotowania 1. Odetnij 1/3 miąższu dyni, zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, 2-3 szczypty gałki(...) (ok. 36 cm). Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na środku ułóż nadzienie. Brzegi zawiń. Całość skrop olejem. Piecz 40 min w 200 st.  Minikołacze z grzybami 1. Drożdże rozetrzyj ze...

  • Tarta bostońska z dynią

    ...masy dyniowej dodaj jajka i cynamon. Ponownie zmiksuj. Listki i spód tarty wyjmij z piekarnika. Na spodzie rozsmaruj nadzienie. Ponownie wstaw tartę do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut w temp. 160

  • Jeśli jesień to... dynia

    ...5 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć z dyni. Następnie dodaj łyżkę oleju oraz wszystkie przyprawy. Posól do smaku i dokładnie wymieszaj.  4. Z masy dyniowej uformuj 12 jednakowych pulpetów. Rozgrzej olej(...) musi to być purée). Gruszkę pokrój i dodaj do dyni. Przypraw gałką i pieprzem. Wymieszaj, przypraw do smaku solą.  3. Rozwałkuj cienko ciasto na blacie oprószonym mąką. Rozłóż nadzienie na połowie...

  • Nadziewane dynie i patisony

    ....   4. Dynię z nadzieniem włóż do formy, podlej bulionem i piecz 60-65 minut w 180°C. W trakcie pieczenia polewaj dynię powstającym sosem. Podaj pokrojoną na porcje (jak tort). Piżmowe łódki z kurkami(...) zmięknie. Domieszaj masło orzechowe. Kurki podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą. Nadzienie nałóż do upieczonych dyniowych łódek. Piecz 10 minut.  Złote kokilki z mięsem...

Artykuły na temat: nadzienie dyniowe
  • Ravioli dyniowe

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż. Odmierz 1 szklankę dyniowego purée. Wymieszaj je z cebulą, startym parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Dopraw pieprzem i solą. Trzymaj w lodówce.  2. Mąkę przesiej na stolnicę, posól, zrób wgłębienie. Wbij w nie jajka oraz żółtko. Dodając po łyżce wody (tylko do...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Dyniowe wypieki

    ...prostokątny płat i za pomocą radełka wykroić 8 kwadratów. Pośrodku każdego nałożyć nadzienie dyniowe. Rogi kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie zlepić je, tworząc kopertę . Pakieciki(...)) poprószyć cukrem pudrem. Dyniowe pakieciki Składniki: 400 g dyni hokkaido, 50 g drobno zmielonego kokosu, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 3 łyżki miodu, 1 jajko, skórka z 1 cytryny, 400

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Ravioli dyniowe z imbirową nutą

    Sposób przygotowania: 1. Dynię pokrój w duże kawałki - razem ze skórą. Usuń miękki środek z pestkami. Ułóż na blasze z piekarnika i piecz ok. 55 minut (do miękkości) w 200°C. Łyżką wybierz miąższ. Odciśnij go z soku i zblenduj na purée.  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż. Odmierz 1 szklankę dyniowego purée. Wymieszaj...

  • Pokochają go nie tylko miłośnicy kakao i kawy. Świetnie smakuje, ma różnorakie zastosowanie oraz jest istną bombą witaminową. Ta śródziemnomorska roślina jest znana jako szarańczyn strąkowy lub ceratonia. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć ją do diety. Fot. 123RF/Picsel Drzewo karobowe osiąga 15 metrów wysokości, a jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Poprzez zmielenie nasion (znajdujących się w strąkach) można uzyskać proszek, sok, mączkę oraz melasę. Proszek łudząco przypomina...

  • Dynia na słono i słodko

    ...  (wcześniej odłóż w kubeczku  1 łyżkę parmezanu i śmietanki). 5. Naczynie żaroodporne  posmaruj masłem. Dno i boki  wyłóż płatami lasagne. Rozprowadź na nich połowę nadzienia dyniowego i wyłóż część  pokrojonej szynki oraz masło. 6. Nałóż kolejną warstwę płatów lasagne, resztę nadzienia  dyniowego, szynkę i listki szałwii.  Polej śmietanką z parmezanem. 7. Wstaw lasagne do piekarnika  i piecz ok. 20

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Dania z dynią

    ...ricotta i żółtkami. Nadzienie przełożyć do szprycy, napełnić nim makaronowe rurki. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać pozostały bekon, krótko podsmażyć. Oprószyć mąką, zalać bulionem i mlekiem(...) płatem ciasta. Posmarować połową kremu dyniowego, posypać mąką kukurydzianą (uprażoną bułką tartą). Przykryć drugim płatem. Rozsmarować pozostały krem. Posypać mąką kukurydzianą. Przykryć trzecim płatem...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...