• Informacje na temat:

    nadzienie do orzechów

Przepisy na temat: nadzienie do orzechów
  • Przysmak z orzechami

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru trzcinowego 25 dag masła 2 żółtka ewent. 1-2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli; Nadzienie: 40 dag dojrzałych węgierek 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka cukru trzcinowego; Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżeczka wody lub mleka Sposób...

  • Przepis na nadzienie do rogali Marcińskich.

  • Na Walentynki zakochaj się w orzechach

    ...w Maastricht, jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają.  Orzechy to bomba witaminowa, przyczyniają się do prawidłowego(...) czekolady zostawiamy masę do przestygnięcia. Następnie nadzienie wykładamy na kruchy spód ciasta. Jego wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.  Gotową tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. 

  • Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami

    Składniki: 150 g zimnego masła 250 g przesianej mąki szczypta soli 75 g 1 duże żółtko Składniki na nadzienie 460 g kajmaku tradycyjnego np. Bakalland 100 g orzechów(...). Przepis na nadzienie: 1. Wystudzone babeczki wyjmujemy delikatnie z foremek i przekładamy w papilotki. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami. Następnie za pomocą szprycy do kremu wypełniamy...

  • Smaczne naleśniki dla naszych pociech i nie tylko.

  • Półkruche serduszka z orzechami

    Składniki: Ciasto: 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 15 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 20 dag drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych 2 łyżki śmietany 30 proc. 2 łyżeczki cynamonu 10 dag brązowego cukru Przygotowanie: 1. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do...

  • Chrupiące, kruche ciasteczka z orzechów laskowych, pieczone w opiekaczu elektrycznym. Mają fajne świąteczne kształty.

  • Lukry, polewy  i nadzienia

    ...płynna. Wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i wymieszaj, aby połączyła się z kajmakiem. Użyj do nadziewania lub polania pączków. Nadzienie z serka waniliowego Utrzyj 5 czubatych łyżek serka(...) g orzechów laskowych na suchej patelni. Zdejmij z nich skórkę i miksuj je w blenderze, aż pojawi się olej. W rondelku podgrzej 3/4 szkl. słodzonego mleka skondensowanego. Dodaj łyżkę miodu i połamaną gorzką...

  • mega kakaowe, po prostu rozpływają się w ustach :-)

Artykuły na temat: nadzienie do orzechów
  • Udziec jagnięcy z nadzieniem piernikowym

    Pieczona jagnięcina faszerowana piernikiem namoczonym w czerwonym winie, podana z kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami jest wyśmienita. To bogate barokowe danie będzie gwiazdą na świątecznym stole. Podawaj je z kawałkiem bagietki i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Zrazy z nadzieniem orzechowo-szpinakowym

    Sposób przygotowania: Listki szpinaku umyj, osusz, drobno pokrój. Odłóż 30 g orzechów, pozostałe posiekaj. Twaróg wymieszaj z posiekanymi orzechami i szpinakiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.  Plastry wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Poprósz solą i pieprzem. Posmaruj nadzieniem orzechowo-szpinakowym, pozostawiając wolne brzegi - po ok. 1,5 cm z każdej strony. Całość ciasno zroluj...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Drożdżowa strucla z orzechami

    ...obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z dżemem. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dżemu. Powstałym nadzieniem posmaruj ciasto, zostawiając suche brzegi...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • ​Baci di dama

    Baci di dama to włoskie "całuski", składane ciasteczka maślane z orzechami laskowymi, złączone w słodkim pocałunku nadzieniem czekoladowym.

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Tort marchewkowy

    Wspaniałe wypieki przełożone kremowym nadzieniem to raj dla smakoszy.

  • Orzechy, kasztany jadalne i żołędzie przez lata nie miały dobrej passy. Traktowano je jako jedzenie dla biedoty i paszę dla zwierząt. Zepchnięte na boczny tor, powróciły na stoły stosunkowo niedawno i od tego czasu coraz częściej lądują na naszych talerzach lub w filiżankach. Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe/Picsel Kiedyś traktowane jako substytut droższych ziemniaków i jadane głównie przez ubogich, dziś królują w wykwintnych restauracjach, zwłaszcza na Półwyspie...