• Informacje na temat:

    nadzienie do makaronu cannelloni

Przepisy na temat: nadzienie do makaronu cannelloni
  • Cannelloni z serkiem

    Włoski makaron z pysznym nadzieniem. Zapieczony w sosie pomidorowym z serem, w kilka minut skradnie serca domowników oraz gości.

  • Kiedyś jadłem w Toskanii kalmary faszerowane pysznym, pikantnym, krewetkowym nadzieniem. Smak pozostał... Ostatnio przeczytałem "Śródziemnomorskie lato" - wspomnienia Davida Shalleck'a z jego pracy jako szef kuchni na śródziemnomorskim jachcie, gdzie przytoczony jest przepis na cannelloni z takim farszem. Niebo w gębie! Zamiast cannelloni użyłem otrzymanego w prezencie liguryjskiego makaronu paccheri ondulati (grube, karbowane rurki). Podałem jako przystawkę - moje Walentynki były...

  • Rurki z serowo - cukiniowym farszem

    Cannelloni z takim nadzieniem można zapiec też pod beszamelem.

  • Sprawdzony przepis na "Cannelloni z owocami"

  • Wypróbowany przepis na "Cannelloni nadziewane dynią"

  • Wypróbowany przepis na "Wołowe cannelloni"

  • Sprawdzony przepis na "Pyszne cannelloni"

  • Pyszne cannelloni pod grubą warstwą sosu beszamelowego.

  • Makaronowe rurki nadziewane farszem gołąbkowym z młodą kapustką.

Artykuły na temat: nadzienie do makaronu cannelloni
  • Nadziewane cannelloni (cannelloni ripieni)

    Oryginalny włoski przepis na makaron cannelloni.

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Dwa dni wsrod cannelloni

    ...tylko,  cannelloni to rodzaj powiedzmy nalesnikow z nadzieniem miesnym . Ja zreszta robilam je z tradycyjnych naszych nalesnikow i tez byly dobre. Ale te wlasciwe robi sie z ciasta, jak na makaron. Dzien pierwszy. Na piecu zaczelo sie gotowac mieso na nadzienie cannelloni. Skromna ilosc 8 kg. Caly krolik i cielecina. Taki gar rosolu, ktory zamienil sie w sugo po dodaniu przecieru...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Dania z dynią

    Cannelloni nadziewane dynią Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag szpinaku, 70 dag dyni, 2 łyżki oleju, 10 dag bekonu (plastry), 20 dag sera ricotta, sól, 2 żółtka, pieprz, cukier, 25 dag makaronu cannelloni (grube rurki), 3,5 dag masła, 3,5 dag mąki, 350 ml bulionu warzywnego, 250 ml mleka, sok z cytryny, pół pęczka tymianku, 5 dag parmezanu. Cebulę i czosnek obrać...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Jeść jak Ligurowie

    ...makaronów, szczególnie z czosnkiem i szpinakiem. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do ravioli, cannelloni czy naleśników. Zobacz koniecznie! ● Odwiedź Groppo - niewielką grupę domów(...) najczęściej podawane jest z makaronami trofie lub trenette, ale używane jest także jako przyprawa do zup. Innym specjałem są pikantne torty (ciasta), np. torta pasqualina (nadzienie z botwiny, szpinaku...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...