• Informacje na temat:

    na zupę z soczewicy

Przepisy na temat: na zupę z soczewicy
  • Zupa z soczewicy

    Pięknie się prezentuje na talerzach, zaspokoi każdy głód, wspaniale smakuje i jest skarbnicą wartości odżywczych. Co równie ważne, zupę z soczewicy bardzo łatwo przygotować.

  • Zupa z czerwonej soczewicy

    ...często, bo soczewica przykleja się do dna garnka i łatwo przypala. Szybko też się rozpada, więc jeśli będziesz zupę zbyt długo gotować, to powstanie krem. Dopraw zupę mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności. 6. Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca. 7. Podawaj zupę posypaną orzechami z kleksem śmietany i posypaną natką lub kolendrą...

  • Zupa z czerwonej soczewicy

    ...i pomidory. 3. Po około 10 minutach dolej wodę i dopraw do smaku. 4. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, ale uważaj, żeby się nie rozgotowała. 5. Zupę podaj beż dodatków. Można także włożyć do niej przed rozlaniem ma talerze 1-2 gwiazdki anyżu. Dzięki temu zyska przyjemną orzeźwiającą nutę, a anyż dodatkowo ułatwi trawienie soczewicy. Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli...

  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i soczewicy

    ...nasion kopru, sok z jednej cytryny, 150 g soczewicy koralowej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonej pasty curry, sól i pieprz. Umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy piekarnik do(...). Dodajemy sól, pieprz, doprawiamy sokiem z cytryny. Mieszamy ponownie. Wlewamy krem do głębokich talerzy i posypujemy zupę ziarnami kopru, prażonymi kalafiorowymi różyczkami i liśćmi kolendry. (PAP...

  • Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i serem kremowym

    Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku.

  • Zupa krem z soczewicy

    Składniki: 40 dag zielonej soczewicy włoszczyzna 2 łyżki masła łyżka oleju rozmaryn szczypta mielonego chilli 2 ząbki czosnku 3 listki mięty liść laurowy 4 ziarna ziela(...), chilli, sól i pieprz, gotuj kolejne 10 minut. Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj ją. Możesz wcześniej wyjąć dwie łyżki całej soczewicy, by potem wrzucić ją z powrotem do zupy. 2. Jeśli zupa wyszła...

  • Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

    ...przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi. 

  • Zupa z soczewicy z pulpetami rybnymi

    .... Zagotuj osoloną wodę i ostrożnie wkładaj łyżką pulpety do wrzątku. Gotuj ok. 10 minut. 3. Nałóż zupę na talerze i rozdziel wyjęte z wody pulpety. Posyp posiekaną natką pietruszki.

  • Krem z soczewicy

    .... Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj ją. Możesz wcześniej wyjąć dwie łyżki całej soczewicy, by potem wrzucić ją z powrotem do zupy. 2. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub śmietany. Zmiksowaną zupę podgrzej na małym ogniu, rozlej na talerze. Dekoruj ją małą gałązką rozmarynu. 3. Podobną zupę możesz ugotować z czerwonej lub brązowej soczewicy. Czerwoną soczewicę gotuj 15 minut...

  • Trzy kolory soczewicy

    ...odżywczo, dzięki czemu może nam przynieść wiele korzyści. Jadalną częścią soczewicy są jej płaskie, owalne ziarna, które po ugotowaniu mają delikatnie orzechowy smak. Oprócz najbardziej popularnych odmian(...) białek pochodzenia roślinnego. Znajdziemy w niej również znaczne ilości błonnika pokarmowego. Z soczewicy możemy pozyskać szereg witamin, z naciskiem na: A, C, K i witaminy z grupy B, łącznie z kwasem...

Artykuły na temat: na zupę z soczewicy
  • Zupa z soczewicy

    Gdy temperatury spadają, coraz chętniej sięgamy po rozgrzewające dania z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami. Polecamy bardzo łatwy przepis na pożywną i zdrową zupę z soczewicy.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupa z czerwonej soczewicy

    ..., a soczewica napęcznieje i zacznie się rozpadać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę możemy zblendować na gładki krem. Zobacz także:

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Zupa z soczewicy

    Szybki i prosty przepis na zupę.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

    ...bulion i gotuj przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodaj mleko.  5. Zgrilluj na patelni plastry boczku, wytapiając z nich tłuszcz.  6.Rozlej zupę do miseczek. Dodaj boczek...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Fakesa - zupa z soczewicy

    Składniki: koncentrat pomidorowy sól, pieprz liść laurowy 2 cebule kostka rosołowa majeranek ziele angielskie 3 średnie marchewki 30 dag zielonej soczewicy Przygotowanie: Soczewicę(...) garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą. Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

Zdjęcia na temat: na zupę z soczewicy
Wideo na temat: na zupę z soczewicy