• Informacje na temat:

    na zupę z porcji rosołowej

Przepisy na temat: na zupę z porcji rosołowej
  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    Dziewięć na dziesięć osób zapytanych o ulubioną zupę z dzieciństwa najpewniej wskaże pomidorową. Taką, jaką robiła babcia czy mama, albo taką… jaką podawano w szkolnej stołówce.

  • Pyszny rosół z domowej kury z makaronem

  • Zupa na szybko

    Chciałabym, żeby mój synek zjadał co dzień coś ciepłego, ale wolę iść z nim do parku,niż gotować. Czy mogę zrobić mu zupę na kostce rosołowej?

  • Rosołu przepisu nie będę podawać ponieważ każdy umie ugotować.

  • Zupa kalafiorowo - brokułowa

    Zmiksowana smakuje tak samo dobrze.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rosołowe pierożki"

  • Grzybowa z kaszą pęczak

    Sposób przygotowania: 1. Grzyby namocz. Porcję rosołową zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. 2. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę i pora. Wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 3. Wrzuć grzyby. Gotuj 10 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie (około 20 minut). 4. Zupę połącz ze...

  • Smaczny pomysł na "Sernik czekoladowo-waniliowy Składniki (na 10 porcji):"

  • Pomidorowa na młodej włoszczyźnie

    ...ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedź go na sicie, przelej zimną wodą, rozłóż na talerze. Zupę połącz ze 100 ml śmietany. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Rozlej na talerze...

  • Pyszna wegetariańska potrawa;)

Artykuły na temat: na zupę z porcji rosołowej
  • Zupa? Jedz i chudnij

    Dziennie powinnaś zjadać od czterech do sześciu porcji zup. Powinny być różnorodne. Efekty zauważysz po kilku tygodniach. Poznaj zatem zasady diety zupowej.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Zupa meksykańska

    Rozgrzewająca i sycąca.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Sekrety udanych zup

    ...babć były zawiesiste i pożywne, głównie dzięki zagęszczaniu mąką, sporej porcji ziemniaków lub makaronu i wkładce, czyli porcji mięsa, na której gotowały zupę.  Zamiast mąki do zagęszczenia zupy możesz(...) wyrazisty smak, który tłumi delikatny aromat grzybów. Smak barszczu czerwonego lub ukraińskiego podkreśli gałka muszkatołowa lub odrobina soku z cytryny. Zbyt ostrą zupę złagodzi większa ilość...

  • Dzięki kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wiemy już, że codziennie powinniśmy sięgać po owoce, warzywa i soki. Niestety, wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką. Na tym polu jest jeszcze sporo do zrobienia, dlatego, dzięki kontynuacji edukacji i przypominaniu o ideach akcji, poznajemy nowe fakty na temat zdrowej, zbilansowanej diety. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo wkomponować w nasze codzienne życie dbałość o to, by owocowo-warzywne porcje zagościły na stałe w...

  • Dopraw zupę i zmiksuj

    Wiosenny krem z marchwi Składniki na 6-8 porcji: 6-8 dużych marchewek, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 5 szklanek bulionu, 2-3 łyżki masła, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mieszanki przypraw(...) posiekać. W garnku rozpuścić masło, wrzucić warzywa i podsmażyć, mieszając około 5 minut. Do warzyw dosypać paprykę słodką, ostrą, curry i smażyć jeszcze chwilę. Do warzyw wlać bulion, gotować zupę 20

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  •   Zagladam do lowdowki-pusto (prawie...)     Do szafek.   Fasola jest, groch jest.     Bede zupe robil, bo cos trzeba bedzie zjesc kiedys tam.....

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...