• Informacje na temat:

    na zrobienie sosu tajskiego chili

Przepisy na temat: na zrobienie sosu tajskiego chili
  • Ta kuchnia podbije świat!

    ...przysmakiem jest sisig - przygotowany z drobno posiekanych świńskich uszu, policzków, podsmażanych na patelni i podawanych z gotowanymi wątróbkami drobiowymi, ekstraktem z calamansi, białą cebulą i chili...

  • Można kupić gotową w sklepach z egzotyczną żywnością, lub można ja zrobić samemu. Nada ostry smak tajskim potrawom, jest także jednym ze składników pysznej kwaśnej zupy Tom Yum Hed.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..., dodajemy wodę i zasmażamy z mąką, żeby zagęścić. Tym zalewamy surowe warzywa: kalafiora, fasolkę szparagową, fenkuła pokrojonego w kostkę, chili i cebulę. Do tego jabłko, na końcu mango i kolendra...

  • rozgrzewająca tajska zupa z owocami morza i pulpety kukurydziane

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...w malutką kostkę. Oliwę wymieszaj z chili i z papryką (wędzoną możesz zastąpić słodką).  3. Nastaw piekarnik na 170 st. Przestudzony kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z oliwą...

  • Sekretem tego dania, jest pyszny sos.

  • Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.

  • bardzo eksperymentalny, ale udany. podany z makaronem sojowym i surimi.

  • Pracochłonne ale warto zrobić:)

  • Idealnie do smarowania wędlin na kanapki

Artykuły na temat: na zrobienie sosu tajskiego chili
  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    ...ryżem i szybką sałatką z papryczek chili, octu, cukru, cebuli i ogórka. Ryż 3 szklanki tajskiego kleistego ryżu (suchego) namocz na noc w takiej ilości wody, aby zakryła ryż na 10 cm powyżej(...)Umieść bulion, liście limonki, trawę cytrynową, cukier, imbir i pastę chili w małym garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj. Dodaj kurczaka i grzyby, po czym zagotuj na...

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • Nasyć się latem

    ...małe różyczki, 2 jajka, 60 ml sosu sojowego, 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana, łyżeczka oleju sezamowego, łyżeczka cukru, sól, świeżo zmielony pieprz Do podania: liście kolendry(...), 1 marchewka pokrojona w cienkie paski, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 cukinia pokrojona w cienkie paski, 200 g wołowiny (łopatki lub polędwicy) pokrojonej w paski, 2 łyżki sosu sojowego, 180 g świeżego...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Trawa cytrynowa

    ..., jednak same nie są zbyt smaczne. Ze świeżą nutą Trawa cytrynowa świetnie podkreśla smak wołowiny. Mięso pokrój cienko na plasterki. Przypraw rozgniecioną szalotką, chili, czosnkiem, trawą cytrynową(...) do smaku) 1,5 cm korzenia imbiru, 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli, mały pomidor bez pestek, 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowy, łyżka sosu rybnego, pieprz do smaku, sól, opakowanie...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • No to klopsik!

    ...klopsiki: 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta mielonego imbiru, 1 łyżeczka sosu rybnego, pół papryczki chili. Trawę cytrynową potnij na kawałki o długości 4 cm i lekko(...) praskę i dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć klopsiki i smaż, często przewracając, aby równomiernie się zrumieniły. Przełóż je do sosu, dodaj...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Tajlandia to jeden z najciekawszych azjatyckich kierunków na wakacje. Państwo nazywane Krainą Uśmiechu zachwyca wyjątkowymi krajobrazami, pięknymi plażami, ciepłymi wodami, w których kryją się rafy koralowe, a także wyśmienitą kuchnią. Fot. 123RF/Picsel Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza lokalne dania, które znacząco różnią się od posiłków, jakie na co dzień jada się w Polsce. Jakich potraw warto spróbować w Tajlandii? Podstawa tajskiej kuchni - phad tai i tom yam W Tajlandii obowiązkowo...