• Informacje na temat:

    na zrobienie chrzanu

Przepisy na temat: na zrobienie chrzanu
  • Tafelspitz z chrzanem

    Składniki na 4 porcje: - pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, - listek laurowy, - 2 goździki, - łyżeczka pieprzu ziarnistego, - sól, - 1,2 kg wołowiny (rumsztyk), - 750 g ziemniaków, - 750 g brukselki, - 50 g świeżego chrzanu, - 80 g masła lub margaryny, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki soku z cytryny, - 1 kwasowe jabłko, - 5 łyżek śmietany, - żółtko, - 2 łyżki bułki tartej, - gałka...

  • Smak jaj z chrzanem jest obłędny postanowiłam wymyślić coś nowego i efektownego na świąteczny stół. Połączenie smaku i tekstury, jaja, galarety i farszu z chrzanem wypadło rewelacyjnie.

  • Jajka faszerowane

    Składniki na 4 porcje: 4 jajka 1 puszka tuńczyka 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2-3 gałązki natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka umyć, ugotować na twardo, wystudzić. Obrać delikatnie, żeby nie uszkodzić białek i wyjąć żółtka. 2. Tuńczyka wyjąć z puszki, osączyć. Dokładnie zmiksować na gładko razem...

  • Prosty przepis na chleb zapiekany w liściach chrzanu. Nie tylko dla smaku, ale i po to, by nie był zbyt suchy. Bardzo tradycyjny polski smak

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Każdy kto choć raz w życiu własnoręcznie tarł chrzan wie jaki to wyciskacz łez. Aby nie płakać przy tarciu chrzanu wystarczy zastosować poniższe triki.

  • Serowa z groszkiem

    Składniki: 5 dkg ostrego żółtego sera 5 dkg łagodnego żółtego sera 5 dag sera żółtego wędzonego lub oscypka 1/2 puszki groszku 6 marynowanych pieczarek 2  ogórki kiszone papryka szczypiorek koperek natka pietruszki 1-2 jajka na twardo majonez sól pieprz ½ łyżki tartego chrzanu Sposób przygotowania: Ser grubo zetrzeć lub pokroić w zapałkę. Do sera dodać osączony groszek...

  • Chrzan jest dodatkiem bez którego nie wyobrażam siebie świąt Wielkanocnych. I to nie taki kupiony w sklepie, tylko zrobiony własnoręcznie ;) Bardzo ostry, doprawiony śmietaną, podany z jajkami lub pyszną wędlinką. Uwielbiam go!

  • Żurek gaździny

    Sztuką jest zrobić dobry żurek. Podobno najlepszy przepis znają górale. Nam udało się go zdobyć od gaździny - sprawdźcie koniecznie, jak smakuje.

  • Lubisz zapach i smak chrzanu, jednak masz delikatne podniebienie? Ten piekący smak jest zbyt ostry? Mam na to dobry sposób!

Artykuły na temat: na zrobienie chrzanu
  • Niedocenione liście chrzanu

    Działanie i stosowanie Liście chrzanu usuwają toksyny i poprawiają metabolizm, przez co zapobiegają osiadaniu kryształków w stawach. Przy bólach reumatycznych pij po szklance maceratu dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. Dodatkowo rób okłady na bolące miejsca trzy razy dziennie na 20 minut przez tydzień. Jak przygotować macerat? Liście chrzanu umyj, osusz i zmiksuj w blenderze. Przełóż do...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Okład z chrzanu uśmierzy bóle kolan

    Gdy daje ci się we znaki ból stawów kolanowych, zrób domowy zabieg przeciwzapalny na bazie chrzanu.

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Dlaczego warto jeść chrzan

    ...fizyczną. Dlatego warto go jeść przez cały rok. Dzięki temu rzadziej będziemy chorować, a podczas ucztowania łatwiej strawimy tłuste i ciężkie pokarmy. Ostry, ale skuteczny Właściwości lecznicze chrzanu(...) przepływ krwi do zatok i zwiększa zdolność organizmu do zwalczania przewlekłych infekcji. Aby szybko wrócić do zdrowa, jedz jedną łyżeczkę chrzanu dziennie, aż do ustąpienia objawów.    Na przeziębienie...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Chrzan i jajka są super

    ...jest  świetny! Warto go spożywać, zwłaszcza gdy je się tłuste posiłki, bo łatwiej nam spalić tłuszcze. - Korzeń chrzanu ma także wiele cennych witamin z grupy A i B, ale także wiele składników...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Każdy z nas ma swój indywidualny przepis na zrobienie najlepszych ogórków kiszonych. Jedni dodają więcej chrzanu, inni, czosnku. Co jednak zrobić, żeby przetwory udały się i utrzymały przez całą zimę?

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

Wideo na temat: na zrobienie chrzanu
  • Męczący kaszel, nieustanny katar i ból gardła. Do tego bóle mięśni i ogólne osłabienie. Tak właśnie wyglądają jesienne miesiące w większości polskich domów. Jakie są najlepsze domowe sposoby na walkę z przeziębieniem? Propagatorzy zdrowego trybu życia Karolina i Maciej Szaciłło podzielili się swoimi przepisami na domowe syropy. Oprócz klasycznego syropu z cebuli zaproponowali też syrop z chrzanu