• Informacje na temat:

    na ziemniaki z kiszka

Przepisy na temat: na ziemniaki z kiszka
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) pyry z gzikiem. To nic innego, jak ziemniaki w mundurkach z dodatkiem twarogu ze szczypiorem i cebulą. Podhale znane jest przede wszystkim z oscypka. Niestety większość tych, które możemy kupić...

  • Kiszka kartoflana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.

  • Haggis - kaszanka po szkocku

    Haggis to szkocki przysmak - danie przyrządzane z owczych podrobów i dodatków, które zaszywa się i dusi w owczym żołądku. Szkocki Mickiewicz, Robert Burns, napisał nawet wiersz wychwalający potrawę ze szkockiej prowincji.

  • Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.

  • Smaki Litwy

    .... Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne(...) zaliczają się cepeliny, zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz...

  • Kiszka ziemniaczana, bulbianaja, jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.

  • Smaki Litwy

    .... Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne są(...) , zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz zioła, głównie...

  • Łatwiejsza niż myślałam!

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...charakterystycznym dla Podlasia jest przypominająca kiełbasę kiszka ziemniaczana - czyli jelito wieprzowe nadziewane masą z tartych ziemniaków i słoniny. Przepyszne galarety jak z Kaszub Galareta to...

  • Pyszna, smarowalna pasztetowa, idealna na kanapki.

Artykuły na temat: na ziemniaki z kiszka
  • Park Biebrzański na jesienny weekend

    To kraina nad Biebrzą – ostatnią taką rzeką Europy! Wije się ona między kępami trzcin i szuwarów. A na mokradłach i łąkach wokół bez trudu sfotografujemy rzadkie ptactwo i zwierzynę.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Czy warto jeść w przydrożnych barach?

    ...warto zwrócić uwagę, to restauracje serwujące kuchnię regionalną. Nigdzie indziej kiszka ziemniaczana nie smakuje tak, jak na Kaszubach, a pstrąg w kapuście tak, jak na Łemkowynie. Wystarczy wsiąść...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Polacy przesadzają z białkiem zwierzęcym?

    ...w niewielkich ilościach - głównie w niedziele i święta. Zanim na stołach pojawiły się ziemniaki, podstawą diety były kasze oraz groch i pełnoziarniste pieczywo. Do połowy XVIII wieku spożywano też duże ilości...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Przedwojenne przepisy na zdrowie dr. Breyera

    ...gotowany jako okład rozmiękcza zbierające wrzody, ból uśmierza i ropienie przyśpiesza. W lewatywach uśmierza wewnętrzne zapalenia i łagodzi boleści w kiszkach. Służy też do płukania gardła i oczu obmywań(...). Ziemniaki Utarta papka z tych mączystych bulw przyłożona na skórę zmniejsza opuchlizny. Ocet winny W proporcji pół na pół z wodą likwiduje stan zapalny jamy ustnej. Płucz codziennie. Wódka z solą Do...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

Zdjęcia na temat: na ziemniaki z kiszka