• Informacje na temat:

    na ziemniaki po austriacku

Przepisy na temat: na ziemniaki po austriacku
  • Austriacka sałatka ziemniaczana

    ...ostrej musztardy, - 5 łyżek oleju rzepakowego, - łyżka oleju z pestek dyni, - sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 20 minut. Pestki dyni uprażyć na(...), doprawić solą i pieprzem. Wmieszać olej rzepakowy. Ziemniaki odcedzić, większe poprzekrawać. Ziemniaki, rzodkiewki, pestki dyni, paseczki bekonu i sos wymieszać. Odstawić na chwilę, aby składniki przeszły...

  • Wspaniałe ziemniaczki do obiadu. Polecam.

  • Sznycle po wiedeńsku

    Austriacka potrwa narodowa, przypominająca naszego rodzimego kotleta schabowego. Świetny pomysł na rodzinny obiad oraz uroczyste przyjęcie.

  • Prosty i tani przepis na obiad.

  • Tafelspitz z chrzanem

    ...2, 5 godziny. Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 minut. Następnie przelać zimną wodą, obrać i poprzekrawać wzdłuż. Pozostałą cebulę obrać i pokroić w kostkę. Brukselkę(...) i starty chrzan wmieszać do sosu. Żółtko wymieszać ze śmietaną i również dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. 30 g tłuszczu rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim ziemniaki, dodać bułkę tartą...

  • Bardzo aromatyczne danie... wyjątkowy smak leśnych grzybów. Polecam.

  • Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu.

  • Jest to pikantne i pożywne danie jednogarnkowe , które z powodzeniem może zastąpić cały posiłek .

  • Danie Jednogarnkowe stare jak Świat,w oryginale było przygotowywane w garnku,kociołku żeliwnym,który stawiało się na ogniu u mnie dziś z piekarnika,wersja zmodyfikowana co się nawinie ;-)

  • BARDZO SYCĄCE I PYCHA

Artykuły na temat: na ziemniaki po austriacku
  • Czas na knedle z morelami

    ...z morelami takie jak w Loibnerhof są dosyć proste w wykonaniu, więc  jeżeli kupicie na rynku dorodne, dojrzałe owoce sukces kulinarny macie zapewniony. Wystarczy ugotować obrane ziemniaki i jeszcze...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...    Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski, podsmażyć na solidnej patelni, gotowane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, dodać do boczku, podsmażyć, przykryć grubymi na pół palca plastrami sera, posolić i popieprzyć. Jak tylko ser zacznie się...

  • Nowości w kosmetologii, czyli review z kongresu (część II)

    Olejek arganowy, olejek bawełniany, glinka Rhassoul, wyciąg z orzecha włoskiego, kardamon, kakaowiec pieprzowy, drzewo herbaciane, verbena, mandarynka, pomarańcza, aloes, lawenda, cytryna, róża damasceńska, zioła alpejskie, sok z ziemniaków, mleko kobyle, mleko krowie ... . Jednym słowem kosmetyczny zawrót głowy !

  • Tarvisio. Narty we włoskich Alpach

    Rzadko jeździmy tam zimą, bo odstrasza nas odległość. Jednak najbliższy nam włoski zimowy kurort ma wiele do zaoferowania.Jest wyraźnie tańszy od konkurencji i najwięcej w nim słońca.

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ​300 słonecznych dni w roku, doskonale przygotowane trasy, widoki, które zapierają dech i kuchnia, którą pamięta się przez lata - wyobraźcie sobie to wszystko na terenie, który nie jest jeszcze zawłaszczony przez turystów. Brzmi zbyt dobrze, żeby było prawdziwie? Gwarantuję, w Południowym Tyrolu jest jeszcze lepiej!

  • Kraina przyjemności

    Górna Austria to raj dla miłośników wędrówek. Można tu podziwiać malowniczą Dolinę Dunaju oraz liczne jeziora i zwiedzać zabytkowe miejscowości. To w Górnej Austrii (w Bad Ischl) swoją letnią rezydencję miał cesarz Franciszek Józef! Dla tych, którzy nie lubią podróży o pustym żołądku, mamy kilka praktycznych wskazówek.

  • Żyj z ochotą

    "Przyjedź, a odżyjesz" tym hasłem kusi Karyntia. Tutaj, na południu Austrii, można nie tylko szusować na fantastycznych stokach, cieszyć się pięknem licznych jezior i wędrować po górach. I oczywiście jeść! A na co warto się skusić? O karynckich przysmakach opowiada Urszula Łapanowska.

  • ​Monika Rogozińska: Nazwali mnie "sir Monika"

    ...i dzieciakami ze wsi pasłam krowy; paliłam ogniska; piekłam w nich ziemniaki; uważałam na żmije na porębach pełnych soczystych malin; leżałam na furze siana zwożonego z łąk i zrywałam czereśnie z drzew...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przygotowuje się zwykły gulasz - najpierw mięso trzyma się w marynacie z czerwonym winem, potem dodaje się zioła, warzywa, ziemniaki i przez dwie, trzy godziny się dusi. To chyba było to. Udało się nakarmić...

  • Wielka lokalność

    Po pierwsze, nie tylko Mozart. Po drugie, nie tylko zimą. Po trzecie, nie tylko po słodycze. W tej opowieści nie wspomnimy Wolfganga Amadeusza, nie powiemy słowa o nartach i ciastkach Mozartkugeln. Dlaczego? Bo SalzburgerLand najciekawszy jest właśnie teraz, kiedy trwa jedyny na świecie festiwal operowy tej miary, że kucharze stają na głowie, by zadowolić gości, a alpejskie szlaki są najbardziej malownicze. Dobry czas i dla sybarytów, i dla miłośników natury.