• Informacje na temat:

    na zdrowe danie bez soli

Przepisy na temat: na zdrowe danie bez soli
  • Przepisy na dania, które leczą

    ...g marchwi, 1 l wody, szczypta soli Sposób przygotowania: Umytą i obraną marchew pokrój w plasterki, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Po przestudzeniu zmiksuj danie na gładką papkę(...) energii i cennych składników odżywczych. Poznaj też inne potrawy, które pomogą choremu dziecku poczuć się lepiej. Skorzystaj z naszych przepisów i przekonaj się, jak łatwo przygotować zdrowe przysmaki...

  • Bez użycia soli. Koniecznie chciałam połączyć mięso z kurczaka z jabłkiem i udało się. Wyszedł wspaniały dietetyczny gulasz bez użycia soli.

  • 10 zamienników soli i cukru

    ...samopoczucie. Czy to znaczy, że mamy całkowicie zrezygnować ze słodkości i z dosalania? Nie! Jeśli jesteśmy zdrowe, to bez szkody możemy zjeść ok. 6 łyżeczek cukru i 1 łyżeczkę soli dziennie. Zachowajmy więc umiar, unikajmy gotowej żywności (w 1 owocowym jogurcie może być nawet 9 łyżeczek cukru, a w 1 pizzy 3 łyżeczki soli) i... poznajmy zdrowe sposoby na podkręcenie smaku potraw. Cukier - co...

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

  • Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dlatego też konserwujemy owoce na zimę w postaci kompotów, soków, dżemów czy powideł, oczywiście przy użyciu sporej ilości cukru. Tak przygotowane przetwory są z pewnością pyszne, ale tracą wiele substancji odżywczych. No i ten cukier... biała trucizna. Zastanawialiście się kiedyś jak inaczej utrwalać owoce, bardziej zdrowo ale równie skutecznie?

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...i cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Jednak większość z nas ma nawyk przynoszenia przy okazji każdych odwiedzin czegoś słodkiego - szczególnie, gdy wiemy, że w domu jest dziecko. Najczęściej są to, kupione po drodze, sklepowe słodycze. Masz pomysł, jak to zmienić? - Bezwzględny zakaz jedzenia słodyczy nie jest rozwiązaniem. Nawet jeśli rodzice będą przestrzegać go w domu, dziecko sięgnie...

  • Danie nie wymagające dużego nakładu sił, nie pochłaniające naszego czasu, generalnie mało z nim zachodu. Mowa oczywiście o kurczaku pieczonym na grubej warstwie soli. Sposób podpatrzony na blogu Ewy (www.zcukrempudrem.blogspot.com), podaję z moimi małymi zmianami. Bardzo aromatyczne, kruche mięsko, super chrupiąca skórka. Jeżeli obawiacie się, że tak zrobiony kurczak będzie zbyt słony, to zupełnie niepotrzebnie, jest w sam raz. Co jeszcze? Nam taki kurczak smakował bardziej niż ten popularny...

  • Zdrowa gleba jako fundament rolnictwa ekologicznego

    ..., tzw. pory glebowe. Są one wypełnione powietrzem, bez którego bakterie i grzyby nie mogłyby przetrwać. Jest w nich także magazynowana woda tworząca rezerwę na okres suszy i dostarczająca roślinom  potrzebnych soli mineralnych.         Gruzełkowata struktura gleby jest warunkiem koniecznym w rolnictwie ekologicznym. Aby uzyskać, a następnie zachować taką strukturę, nie wystarczy sama...

  • Zdrowsza wersja słodyczy, jest bardzo sycące, wilgotne, najlepsze na drugi dzień. Ciasto można przygotować również w formie muffinek (wyjdzie ich około 20 sztuk).

Artykuły na temat: na zdrowe danie bez soli
  • Zdrowe zamienniki soli

    W gotowych daniach dla niemowląt nie znajdziemy soli. I bardzo dobrze. Sól szkodzi rozwijającym się w małym organizmie nerkom.

  • Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii...

  • Czy sól wyłącznie szkodzi?

    ...mięśni. Jego zadaniem jest też transport składników odżywczych do komórek organizmu. Dlatego pewna, niewielka ilość soli i sodu jest dopuszczalna, a nawet wskazana w diecie. Mit 2. Każdemu wyjdzie na dobre rezygnacja z soli Prawda jest taka: dieta bez soli, ubogosodowa jest zalecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, otyłością i zespołem metabolicznym, a także sodowrażliwych. Osoby...

  • Aromatyczne mięsa, smakowite pierogi, chrupiące ryby w panierce i soczyste pieczenie polane wyśmienitym sosem – nic nie smakuje tak dobrze, jak serwowane w rodzinnym gronie – świąteczne potrawy. Fot. materiały prasowe Nim jednak sięgać będziemy po kolejną dokładkę naszego ulubionego dania, warto jest zastanowić się jak sprawić, by w okresie Świąt nasze jedzenie było nie tylko smaczne, ale także - bogatsze w zdrowe tłuszcze, którymi zastąpić powinniśmy te, które są dla nas niekorzystne. Gdzie...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    Decyzja, aby niezdrowe składniki zastąpić zdrowymi zamiennikami może być znakomitym pretekstem do racjonalizacji codziennej diety, a nawet - do zmiany nawyków "zakupowych". Pozwoli nam na to(...) wyrabianym na naturalnym zakwasie, a nie na drożdżach. "Ciemne" chleby to znakomite źródło "zdrowej" energii i, zarazem, prawdziwy skarbiec substancji niezbędnych dla zdrowia - błonnika...

  • Chcąc jeść zdrowo, w pierwszej kolejności ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu. Niestety, przygotowanie oryginalnego i niskotłuszczowego obiadu nie jest prostą sprawą. Na szczęście dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Fot. 123RF/Picsel Wszyscy kucharze doskonale wiedzą, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, co sprawia, że przygotowanie smacznych potraw, zawierających zredukowaną ilość tłuszczu stanowi poważne wyzwanie. Postanowiliśmy się jednak z nim zmierzyć, przygotowując dla was kilka...

  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

  • W zdecydowanej większości przypadków, zepsute jedzenie może nam zaszkodzić. Jest jednak grupa produktów, które dzięki procesowi fermentacji, zyskują dużą ilość wartości odżywczych, zabezpieczając nas przed szeregiem chorób. Oto lista pozornie zepsutych produktów, które powinniście włączyć do swojej diety. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas...

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    ...tygodniach poddają się, bo zdrowe jedzenie jest czymś, co, jak twierdzą, nie przechodzi im przez gardło. Czy jest jakiś sposób na to, byśmy zdali sobie sprawę, że gotowana marchewka czy szpinak może cieszyć...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...