• Informacje na temat:

    na zapiekankę z ziemniaków i parówką

Przepisy na temat: na zapiekankę z ziemniaków i parówką
  • Sycące zapiekanki

    .... ok. 25 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż przygotowane składniki. Mozzarellę zetrzyj. Zapiekankę posyp serem. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st.

  • Syty i tani pomysł na obiad

  • Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!

    Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami Sposób przygotowania Kabanosy pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż(...) wymieszaj z sosem beszamelowym. W naczyniu do zapiekania układaj warstwowo zapiekankę w kolejności: makaron, sos, ser, do wykorzystania wszystkich składników. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180

  • ...chwilę robimy w potrawie wgłębienia i wbijamy w nie po jajku. Smażymy jeszcze 8 - 10 minut pod przykryciem. Kotleciki 75 dag ziemniaków myjemy i gotujemy ok. 20 minut w mundurkach. Lekko solimy wodę. Po(...). Smażymy z niej placki na 3, 4 łyżkach oleju. Purée z czosnkiem Kilogram ziemniaków obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy z 8 - 10 ząbkami czosnku około 20 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody...

  • Szybki przegląd lodówki i mamy szybki, smaczny obiad:) Akurat miałam sos pomidorowy (pozostałość po gołąbkach) i ugotowany makaron do zupy.

  • ...2 kg obranych ziemniaków; 0,5kg cienkich parówek; 0,5kg pieczarek; 0,3kg sera żółtego; 2-3 duże cebule; delikat czerwony i wegeta.

  • Danie na szybki obiad.

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    Zupa zalewajka, paprykarz, zimne nóżki, bułka i zapiekanka z pieczarkami - takie były smaki oferowane w PRL. A na deser - woda sodowa...

  • Zapiekanka pasuje do smażonej wołowiny. Zapomniałem przed zrobieniem zdjęcia posypać uprażonymi pestkami dyni.

Artykuły na temat: na zapiekankę z ziemniaków i parówką
  • 10 zamienników soli oraz cukru

    ...trawienie pokarmów o dużej zawartości tłuszczu. Zastosowanie: doskonały do ziemniaków, cielęciny, drobiu, zup, bulionów, do zapiekanek z fasoli i soczewicy. Imbir Ognisty i cierpki, ale w niewielkiej...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Urlop od wyrzeczeń

    Latem łatwiej dbać o figurę? Akurat! Owszem, przed wyjazdem każda z nas robi, co może, by dobrze wyglądać w bikini. Ale na miejscu zaczynamy sobie dogadzać. I w tydzień zjadamy tyle kalorii, co normalnie przez pół miesiąca. Skąd to wiemy? Z najnowszych wyliczeń dietetyków. Wspólnie z ekspertami ogłaszamy akcję wróć z wakacji bez „nadbagażu”.

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    ...ziemniaków lub jarzyn na świąteczną sałatkę, włóżmy do niej jajka. Zużyjemy wtedy nawet o 70% mniej energii na ich ugotowanie. Gorący wywar z warzyw, bogaty w mikroelementy, można też wykorzystać do...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Pyszności z kiełbasą

    ...czosnkowym. Przygotowanie: 65 minut Porcja: 345 kalorii Zapiekanka góralska Składniki na 8 porcji: 6 ziemniaków, 6 dużych pieczarek, po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 20 dag żółtego sera(...) ziemniaków, na nich usmażone pieczarki, potem plastry kiełbasy i boczku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryj warstwą sera wymieszanego z natką pietruszki i z pokrojonymi w słupki paprykami. Zapiekaj ok...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • Danie z tego... co zostanie

    ...oregano. Baba ziemniaczana Składniki: • 30 dag tłuczonych ziemniaków (mogą być z obiadu) • 6 dużych surowych ziemniaków • 3/4 kostki masła (150 g) • 1/2 kg tłustego twarogu • 4 łyżki bułki tartej...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...