• Informacje na temat:

    na zapiekane ziemniaki parówka

Przepisy na temat: na zapiekane ziemniaki parówka
  • Sycący obiad: zapiekane parówki

    Sposób przygotowania Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą...

  • ...temat ich tuczących właściwości. Rada dla tych, których nie przekonali: podsmażane ziemniaki są mniej kaloryczne, gdy przygotowuje się je na teflonowej patelni posmarowanej łyżeczką oleju. Zasmażane z warzywami Ziemniaki ugotowane w mundurkach (łupinkach) obieramy ze skórki, kroimy w plastry, smażymy 10 minut na maśle. Dodajemy obrane, pokrojone szparagi oraz tak samo przygotowaną cukinię...

  • Fast food z różnych stron świata

    ...ten zestaw nie przypadł do gustu miłośnikom tego typu kuchni. 1. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, obsypujemy obficie przyprawą, smażymy na oleju, aż się przyrumieni. 2. Ziemniaki obieramy...

  • Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!

    Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...doprawionego, purée z grillowanych warzyw (papryka, bakłażan, pomidory, cebula). Dodatkiem do niej bywa tuńczyk, jajko na twardo lub cienka parówka z jagnięcego mięsa. Pierwszym poważnym kulinarnym testem dla(...) farszu jest płynne jajko. Oprócz niego w "briku" możemy znaleźć ziemniaki lub inne warzywa, tuńczyka oraz baraninę. Na górze ciasto jest przyjemnie chrupkie, farsz zaś rozpływa się w ustach...

  • Przygotowanie Pokrojone w kostkę ziemniaki dusić do miękkości, dodać pokrojoną w kostkę kapustę. Dusić na patelni ok. 15 min dodając masło. Następnie wrzucić do tego mięso. Wymieszać. Jajka roztrzepać z majonezem, wylać to na ziemniaki z kapustą. Na wierzch posypać tarty ser. Zapiekać pod przykrywka ok. 5 minut. Smacznego!! Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Dania na cały tydzień

    Paszteciki francuskie z parówkami Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron(...) i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce.  2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze...

Artykuły na temat: na zapiekane ziemniaki parówka
  • Pyszności z kiełbasą

    Kapuśniak z kiełbasą Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, marchew, pietruszka, seler, cebula, 4 ziemniaki, 3 listki laurowe(...): ziemniaki i cebulę w kostkę, pietruszkę, marchew i seler - w słupki. W garnku zagotuj sześć szklanek wody (1,5 litra). Wrzuć marchew, pietruszkę i seler, dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Danie z tego... co zostanie

    ...• kilka listków mięty • sól, pieprz • tłuszcz do smarowania formy. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na grubej tarce, lekko odciśnij. Przełóż do miski. Dodaj roztopione masło, 2 żółtka, tłuczone ziemniaki i bułkę tartą. Wymieszaj na jednolitą masę. Wrzuć pieprz marynowany i groszek. Ubij pianę z dwóch białek, dodaj do masy ziemniaczanej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Twaróg zmiksuj...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Podobno lepiej jest nie wiedzieć jak robi się politykę i parówki. Tym pierwszym nie będziemy się zajmować, jednak drugie nas zainteresowało. Co kryje się w parówkach i czy w ogóle znajdziemy w nich mięso? Fot. 123RF/Picsel Powinniśmy się obawiać? W końcu ponure legendy głoszą, że parówki robi się z papieru toaletowego i tektury. Na szczęście, możemy je włożyć między bajki - kontrole żywności są obecnie na tyle restrykcyjne, że żaden przedsiębiorczy producent nie mógłby pozwolić sobie na tego...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...