• Informacje na temat:

    na zalewę do indyka

Przepisy na temat: na zalewę do indyka
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak.

  • Soczysta pierś indycza z ananasem

    Przygotowanie Filet z indyka opłucz, osusz. Plasterki ananasa osącz, zalewę zachowaj. Mięso natrzyj solą, obłóż kilkoma plasterkami ananasa i obwiąż nićmi kuchennymi. Ułóż na blasze posmarowanej(...) sałatkę, przemieszaj.  Gotową pieczeń skrop 150 ml sosu azjatyckiego. Pozostały sos lekko przemieszaj ze śmietaną. Indyka serwuj z tym dipem i sałatką ryżową. Ewentualnie udekoruj cząstkami ananasa...

  • Szynka jest bardzo smaczne i soczysta, w lodówce można ją spokojnie przechowywać przez tydzień, jeśli wcześniej nie zniknie.

  • Soczyste sznycle na trzy nowe sposoby

    ...włóż do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 2 minuty. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2. Suszone pomidory osącz, zalewę(...). Gotowe sznycle podawaj z przygotowaną wcześniej sałatką oraz ziemniakami. W błyszczącej morelowej glazurze Składniki: 60 dag filetu z indyka 50 dag pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku...

  • Indyk jak wiadomo jest zdrowym mięsem. W tej wersji jest jeszcze bardziej zdrowszy i dietetyczny.

  • Smakowite dania z ryżem

    Zapiekanka drobiowa Składniki: 25 dag ryżu 1 puszka moreli 3 pomidory 1 główka młodej kapusty 1 pęczek dymek 5 dag masła 50 dag filetu z indyka 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki(...) zagotuj z wiórkami kokosowymi, wystudź i przecedź. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Morele osącz, zalewę zachowaj. Warzywa oczyść, opłucz. Owoce i jarzyny pokrój na kawałeczki. 2. Kapustę...

  • Pałki z kurczaka pieczone na ryżu zasmakowały mojej rodzinie a mnie odpowiada takie danie jednogarnkowe:) Ale ileż razy można jeść to samo ? Tak więc powstała "wersja zamienna": pałki /lub udka/ kurczaka zastąpiłam pulpetami z mielonego mięsa z indyka a do ryżu dodałem startą marchew i pokrojoną w kostkę paprykę. Naprawdę warto wypróbować bo smakuje rewelacyjnie:)

  • Zupy dobre na wszystko

    ...i dodawały kiełbasę, ale ta receptura jest zbyt ciężkostrawna. Maluch naje się do syta także grochówką na mięsie kurczaka lub indyka (o grochu, włoszczyźnie i ziemniakach nie wspominając). Podobne zalety mają...

  • Smaczne, niecodzienne

Artykuły na temat: na zalewę do indyka
  • Soczysta pierś indycza z ananasem

    Przygotowanie: Filet z indyka opłucz, osusz. Plasterki ananasa osącz, zalewę zachowaj. Mięso natrzyj solą, obłóż kilkoma plasterkami ananasa i obwiąż nićmi kuchennymi. Ułóż na blasze posmarowanej(...) sałatkę, przemieszaj.  Gotową pieczeń skrop 150 ml sosu azjatyckiego. Pozostały sos lekko przemieszaj ze śmietaną. Indyka serwuj z tym dipem i sałatką ryżową. Ewentualnie udekoruj cząstkami ananasa...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Curry z pikantnym omletem i pachnącymi ziołami

    Sposób przygotowania: 1. Cebule posiekać, 1 łyżkę odłożyć, resztę zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle. Dodać posiekany czosnek, papryczkę chili i starty na tarce imbir, kurkumę, kumin, kolendrę, kozieradkę oraz chili. Wymieszać, dodać umyty, osuszony i pokrojony w małą kostkę filet z indyka, mieszając, smażyć około 10 minut.  2. Do mięsa z przyprawami dodać pokrojone pomidory (razem z zalewą...

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Sprawdź, jak powinno wyglądać jesienne menu według Okrasy

    ...i kaszą. Inny wariant to udo indyka. Do kapusty możemy dodać kminek i suszone śliwki. W swoim menu Okrasa stawia na krajowe owoce, warzywa i ... przyprawy. "Pieprzno i szafranowo...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Wykwintne pieczyste

    ...szałwii. Przygotowanie: 120 minut Porcja: 415 kilokalorii Indyk z greckim farszem Składniki na 4 porcje: 1 i 1/4 kg piersi indyka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oleju do smarowania(...) tworzącym się sosem. Przygotowanie: 85 minut Porcja: 345 kilokalorii Pieczona pierś indyka Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/4 kg piersi z indyka, ostra papryczka chili, cebula, ząbek czosnku...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • W sosie pomidorowym

    Składniki na 4 porcje: 8 niewielkich sznycelków filetu z indyka (każdy po ok. 7 dag), 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cukinia, 3 gałązki bazylii, sól,  pieprz, 1 puszka (50 dag) pomidorów...

  • Osiem godzin w pracy, a w środku dnia łapie nas wilczy głód. Nierzadko sięgamy wówczas po kaloryczne i niezbyt zdrowe przekąski. A może by tak zmienić tę rutynę? Fot. 123RF/Picsel Z badań wynika, że obiad w pracy oznacza dla statystycznego Polaka kanapkę jedzoną pośpiesznie przy komputerze. Tymczasem specjaliści wskazują, że zjedzenie odpowiedniego posiłku w pracy w znacznym stopniu przekłada się na naszą efektywność oraz kreatywność. Najedzeni lepiej i szybciej wykonujemy powierzone nam...