• Informacje na temat:

    na zakwasie staropolski chleb razowy

Przepisy na temat: na zakwasie staropolski chleb razowy
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...i jajkiem - serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie(...)Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. W różnych regionach Polski gotuje się ją trochę inaczej. Wypróbuj nasze przepisy na żurek w staropolskim wydaniu. Żurek jest jedną...

  • Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak...

  • Przepis wart wypróbowania: "Razowy chleb na zakwasie"

  • Smaczny pomysł na "Chleb razowy na zakwasie"

  • Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy na miodzie i zakwasie żytnim.

  • Upiekłam chleb. Baza mączna - pszenno-żytnia, razowa. W asyście: buraka, sezamu i rozmarynu. I domowy zakwas. Pycha.

  • Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plamistego.

  • Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie, do których należy pumpernikel. Oryginalny pumpernikel wypiekano z mielonych ziaren żyta, mąki żytniej razowej (typ 2000), słodu żytniego i ewentualnie dodatku melasy. Chleb, który przygotowuję, jest wyłącznie na mące żytniej razowej (prosto z Młyna*) z dodatkiem melasy. Chleb jest wilgotny, ma długą trwałość, ma specyficzny kwaśno-słodki smak i ten aromat... W zależności od długości czasu garowania będzie mniej lub bardziej...

  • Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

Artykuły na temat: na zakwasie staropolski chleb razowy
  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ...i odrobiny razowego chleba. Jego smak podkreśla się zwykle ziarnami ziela angielskiego, kilkoma ząbkami czosnku i paroma liśćmi laurowymi, które podkręcają go i nadają mu wyrazistości. Są jednak i tacy(...) nie jest oczywiście obowiązkowe - nie pojawiały się wszak w staropolskich przepisach - ale niewątpliwie warto dać im szansę, zwłaszcza jeśli w kuchni liczy się dla nas odkrywanie nowych, oryginalnych...

  • Makrobiotyczna dieta doda energii na wiosnę

    ...wreszcie znikną trapiące takie osoby zaparcia i wzdęcia. Jeśli ktoś ma wrażliwy układ pokarmowy i gorzej toleruje błonnik, wystarczy zamienić chleb żytni na graham czy staropolski, grube kasze na drobniejsze(...). Grillowana kanapka Składniki: 2 kromki razowego chleba, łyżeczka pesto z natki i orzechów włoskich, garść szpinaku baby, ogórek kiszony, plasterek ostrego sera koziego Obie kromki chleba...

  • Na gorące dni

    Staropolski Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 l wody, 4-5 dag mąki, spory kawałek skórki chleba razowego, 2 jajka, po 1/2 pęczka koperku oraz szczypiorku, cukier, sól, 1-2 ząbki czosnku, szklanka gęstej kwaśnej śmietany Ponadto: młode ziemniaki, skwarki, kilka gałązek koperku do dekoracji 1. Wodę wlej do garnka, zagotuj i przestudź. Następnie wsyp do niej mąkę, drobno posiekaną skórkę chleba...