• Informacje na temat:

    na zakwasie pełnoziarnistej mąki

Przepisy na temat: na zakwasie pełnoziarnistej mąki
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...miąższu oznacza, że dodano gaz (dwutlenek chloru) do wybielenia mąki lub użyto mąki sojowej. Dobry jest zrobiony z mąki pszennej oczyszczonej (typ 750), pełnoziarnistej graham (typ 1850), razowej (typ(...) kupuj więcej tego chleba - zapewne nie ma dobrego składu i dlatego sprzedawca unika podania go. Im chleb ma mniej składników, tym lepiej. Najlepszy składa się tylko z mąki, wody, soli i zakwasu (żytni...

  • Jedź chleb i bądź fit jesienią

    .... Chleb zawiera węglowodany złożone, które są wolno trawione i stopniowo uwalniają energię do organizmu. Co to oznacza? Uwzględnienie w diecie chleba z mąki pełnoziarnistej i na zakwasie zmniejsza(...) zwiększyć poprzez dodanie do pieczywa naturalnych surowców np. jaj, mleka, serwatki, maślanki, twarogu, a także nasion roślin strączkowych i ich przetworów np. mąki grochowej. Jedzenie chleba...

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    ...) ½ łyżki nasion anyżu 4-5 kubków / 1 litr bulionu warzywnego lub więcej, jeśli potrzeba 2 łyżeczki musztardy Dijon 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku 1 łyżka mąki ararutowej 4 kromki pełnoziarnistego chleba na zakwasie 4 grube plastry sera manchego (dobry będzie także parmezan) Przygotowanie 1. Opłucz i odcedź soczewicę. 2. Pokrój cebulę na talarki. Na dużej patelni na...

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego, którego(...). Jego obecność decyduje o właściwościach wypiekowych mąki i o jakości pieczywa. Wbrew krążącym mitom gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego, a jego wyeliminowanie z diety wcale nie służy zdrowiu...

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...zawarte w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego, którego(...) jęczmieniu. Jego obecność decyduje o właściwościach wypiekowych mąki i o jakości pieczywa. Wbrew krążącym mitom gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego, a jego wyeliminowanie z diety wcale nie...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...konserwantów ani polepszaczy. W delikatesach, tradycyjnych piekarniach i sklepach ze zdrową żywnością dostaniesz pieczywo na naturalnym zakwasie, pieczone w piecu, ze zbóż z atestowanych upraw(...) lodówki i poczekaj aż się zetnie. Możesz przygotować także domowy budyń. Porcję mleka (150 ml) dobrze wymieszaj z łyżeczką mąki kartoflanej i miodu, a potem wlej, mieszając, do drugiej, gotującej się...

Artykuły na temat: na zakwasie pełnoziarnistej mąki
  • Co powinno być w dobrym chlebie?

    Dodatkami podnoszącymi smak mogą być ziarna i pestki, zioła oraz suszone owoce. Z jakiej mąki? Wybieraj typ 1850 (graham), 2000 (razowa), 3000 (pełnoziarnista), bo zawierają najwięcej składników mineralnych. Mąka biała (typ 700-450) ma ich mało, bo jest pozbawiona zewnętrznych łusek, które te zdrowe składniki kryją. Na zakwasie lepszy niż na drożdżach, bo jest trwalszy Zakwas ułatwia...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Jak wybrać naprawdę dobry chleb?

    Chleb pszenny, z białej mąki nadal króluje na naszych stołach. Nie uchodzi za najzdrowszy, ale wygrywa siła przyzwyczajenia i jego neutralny smak. Większości z nas i tak trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść mądrze?

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • 3 kroki do...

    ......użycia do wypieków odpowiedniego rodzaju mąki.

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Pieczywo wybieraj z głową

    ...1. Chleb z siemieniem. Pieczony z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem nasion lnu. Te małe ziarenka zawierają zdrowe dla serca kwasy omega-3 oraz lignany - antyoksydanty naśladujące działanie kobiecych hormonów. Służą paniom po menopauzie, redukują ryzyko raka piersi!  2. Owsiany. Pod tą nazwą kryją się wypieki z mieszanki mąki owsianej i pełnoziarnistej pszennej. Owies zawiera dużo magnezu, żelaza...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...z tradycyjnymi recepturami nie mają nic wspólnego. Tymczasem do upieczenia chleba potrzeba jedynie mąki, wody i  soli! Rośnie on bez drożdży, bo na zakwasie, dzięki procesowi fermentacji ciasta, czyli namnażaniu się bakterii kwasu mlekowego. Takie same bakterie występują naturalnie w jelitach każdego zdrowego człowieka.  Tradycyjny chleb powstawał z mąki z pełnego przemiału (inaczej: pełnoziarnistej...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...