• Informacje na temat:

    na wz zelatyna

Przepisy na temat: na wz zelatyna
  • Jak stosować żelatynę?

    Praktyczne porady dzięki, którym przygotujesz pyszne desery, ciasta i dania w galarecie!

  • Szybkie i niedrogie ciasto, które smakuje całej rodzinie. W dodatku bardzo proste do wykonania.

  • Akuku! VEGE - pierwsze na rynku wegetariańskie żelko-pianki

    Akuku! VEGE to pierwsza na rynku linia żelko-pianek vege, w których żelatynę zastąpiono pektynami. Dostępne w trzech owocowych smakach: Owocki, Muffinki i LOdoVE, zachwycają składem i… uroczym, słodkim wyglądem. W sprzedaży od marca br.

  • Pyszne czekoladowe ciasto, przekładane delikatnym, aksamitnym kremem, polane delikatną czekoladą. Wprost rozpływa się w ustach.

  • Kopułka na galaretce

    Sposób przygotowania 1. 1/4 szklanki mleka mocno podgrzej. Wsyp żelatynę. Gdy napęcznieje, rozpuść, mieszając. Odstaw. Do żółtek dodaj stewię, energicznie...

  • ciasto nie zawiera ani mąki ani cukru, a zamiast bitej śmietany, zdrowszy zamiennik, polecam :)

  • Karmelowa Panna Cotta

    Sposób przygotowania Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia....

  • Pyszne i lekkie ciacho- domowe idealne na spotkania z rodzinka i przyjaciółmi przy kawce:-)

  • Galaretka na upały

    Kiedy z nieba leje się żar szukamy potraw, które chłodzą. Idealna na upały będzie galaretka. Jeśli chcesz by była mniej kaloryczna, nie dodawaj bitej śmietany. Listek mięty w zupełności wystarczy. Ponadto żelatyna zawarta w galaretce wpływa korzystnie na wygląd włosów i paznokci.

  • deser bez pieczenia,kolorowy i apetyczny

Artykuły na temat: na wz zelatyna
  • Żelatyna wygładza włosy

    Kiedy pasma są zniszczone zabiegami fryzjerskimi, popraw ich kondycję za pomocą... żelatyny.

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Miód, żelatyna, cytryna

    ​Doskonałe składniki, by przygotować domowe kosmetyki, które wygładzą drobne zmarszczki, usuną przebarwienia, odświeżą poszarzałą cerę. Po ich użyciu cera wygląda dużo młodziej!

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Żelatyna bez fikcji

    Na forach internetowych żelatyna robi prawdziwą furorę. Ma być tanim i skutecznym sposobem na piękne włosy, muskularną sylwetkę i zdrowe stawy. Ile w tym prawdy? Z mitami na temat żelatyny rozprawia się dietetyk Renata Serwońska.

  • Lody o smaku marakui i mango, oblane lustrzaną polewą, bez wątpienia smakują wybornie. Surowe ciasto2½ szklanki mąki pszennej1 kostka masła 200 g cukru trzcinowegoduża szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki syropu z kwiatów dzikiego bzu10 g mleka3 marakuje100 ml pulpy z mango150 g białej czekolady Lustrzana glazura100 ml wody300 g cukru200 g śmietanki100 g kakao18 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (musi ją przykryć) Surowe ciastoPiekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę...

  • Oczyszczająca maseczka z mlekiem i żelatyną

    Wyraźną różnicę w ilości zaskórników widać już po kilku zabiegach. Maseczkę można też użyć jako... delikatnego wosku do depilacji!

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Mus z wątróbek

    Galaretka będzie bardziej wytrawna, jeśli żelatynę zalejesz czerwonym winem.

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

Zdjęcia na temat: na wz zelatyna
Wideo na temat: na wz zelatyna
  • Zmysłowe smaki: Panna cotta

    Panna cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera sosem owocowym. Sprawdź przepis! Wejdź tutaj! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Panna cotta

    Panna cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera sosem owocowym. Sprawdź przepis! Wejdź tutaj! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    Bita śmietana stanowi doskonałą bazę do kremów, sprawdza się jako dodatek do tortów, lodów i ciast oraz jako dekoracja babeczek. Bita śmietana doprawiona pieprzem i ziołami stanowi idealne i oryginalne dopełnienie zup oraz dań głównych. Czasami jednak ubicie śmietany sprawia kłopoty. Co zrobić aby śmietana zawsze była perfekcyjnie ubita? Kilka ważnych uwag: - nie należy mieszać śmietany od różnych producentów - istnieje ryzyko, że może się nie ubić, - jeśli potrzebujemy słodkiej...