• Informacje na temat:

    na wysoki placek drożdżowy

Przepisy na temat: na wysoki placek drożdżowy
  • Fast food z różnych stron świata

    ...kulinarnej rozpusty. 1. Mąki, mleko, jajko, musztardę, proszek do pieczenia i przyprawy łączymy ze sobą w wysokim naczyniu, aż powstanie jednorodna, dość gęsta masa. 2. Parówki nabijamy na patyczki...

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ..., przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź. 2. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe(...) i ponownie zagnieć. 4. Formę w kształcie wysokiego walca posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i pozostaw w ciepłe miejsce, aby podrosło. 5. Gdy ciasto wyrośnie...

Artykuły na temat: na wysoki placek drożdżowy
  • Drożdżowa plecionka

    ...(35x55 cm). Pozostałe masło stopić, przestudzić. 3. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Posypać kawałeczkami jabłek i rodzynkami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 22 plasterki o grubości około 2,5 cm. Okrągłą formę z wysokim brzegiem (śr. 24 cm) posmarować tłuszczem. Ustawić w niej ciasno plasterki ciasta. Wierzch posmarować pozostałym masłem. Formę z ciastem odstawić na...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Ciasta drożdżowe

    ...możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem. Jak piec Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej(...). Wieniec drożdżowy Składniki na 4 porcje: 200 ml mleka, 50 dag mąki, 7,5 dag cukru, szczypta soli, pół kostki drożdży(5 dag), 40 dag malin, 10 dag pistacji, 10 dag miękkiego masła, 2 jajka, 2 łyżki...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Babka na medal

    .... 3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę(...). Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na niezbyt cienki placek, wykrawaj z niego koła, którymi wylepisz foremki na babeczki. Piecz je 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. 3. Gdy babeczki będą się...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Bezowe łakocie

    Jak wykorzystać białka, które zostają po pieczeniu ciast drożdżowych i kruchych? Upiecz bezę!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • ​Egzotyczna, piękna, przepyszna. Jeśli nie byłeś jeszcze w Gruzji, jedź tam jak najszybciej!

    ...trwa trzy godziny. W czasie tej podróży ma się wrażenie, że kalendarz cofnął się o miesiąc. Wyjeżdżając z Polski pod koniec października, nie byłam przygotowana na tak wysokie temperatury, które...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...