• Informacje na temat:

    na wino z winogron jasnych z dodatkami

Przepisy na temat: na wino z winogron jasnych z dodatkami
  • Cztery pomysły na cielęcinę

    Eskalopki cielęce Składniki: 4 eskalopki cielęce po 20 dag (lub 8 mniejszych), 3 dag mąki, 10 dag mieszanki ciemnych i jasnych, winogron, łyżka orzechów piniowych, 100 ml wina Marsala, 4 dag(...) roztopi. Następnie wciąż powoli mieszając dolej wino i bulion. Całość rozprowadź na gładko. Do sosu dosyp opłukane winogrona i orzeszki. Gotuj około 10 min aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i białym...

Artykuły na temat: na wino z winogron jasnych z dodatkami
  • Toskania z perspektywy kieliszka i talerza

    Jeśli lubisz dobrze zjeść i pić wyśmienite wino, Toskania jest miejscem wymarzonym - choćby na kilkudniową wycieczkę. Ale lepiej nie pakuj do walizki dżinsów, bo możesz się do nich nie zmieścić wracając do domu...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Najmodniejsze kolory jesieni

    Według Pantone, specjalisty ds. kolorów, główne trendy na jesień 2007 będą bazować na palecie barw takich, jak purpurowe wino, kaszmirowa róża, cytrynowe curry, zielony mech, delikatny fioletowo-niebieski, niebiesko-szarozielony, intensywny turkus, czerwone chili, żółtobrunatny i brąz espresso.

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Orzechowy raj

    ...i jasne winogrona, papryka słodka, papryka ostra, ser pleśniowy do dekoracji, kilka gałązek kopru. Przygotowanie: Ser pleśniowy przetrzyj przez sito. Dodaj 10 dag fety. Całość utrzyj na jednolitą(...) tym czasie ostrożnie wybij kulę na talerz. Obłóż ją krakersami, orzechami i winogronami. Wierzch udekoruj kawałkami sera pleśniowego i listkami kopru. Danie podawaj na przekąskę. Jako dodatek serwuj...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Sławna Atlantyda?

    ...wykorzystywany pod uprawy. Przeważają plantacje pszenicy, pomidorów (większość przerabiana na przecier), pistacji i winogron. Wytwarzane na wyspie wina visando i nichteri są dla wielu zbyt słodkie, lecz należą...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Fot. 123RF/Picsel Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino...

  • Bieganie: Kiedy i co jeść?

    ...syrop z agawy albo Sweet Freedom (produkowany z jabłek, winogron i karobu). Są słodsze niż cukier, więc mniej ich potrzebujesz; ponadto mają mniej kalorii i nie zawierają sztucznych barwników, aromatów(...) trzech omawianych tu minerałów to, między innymi: awokado, jeżyny, maliny, daktyle, rodzynki, wiśnie, winogrona, brukselka, fasolka, groszek, pomidory, dynia, szparagi, botwina, orzechy (szczególnie...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...