• Informacje na temat:

    na wedzonego dorsza

Przepisy na temat: na wedzonego dorsza
  • Dorsz z jesiotrem

    Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem. A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem.

  • Świetna pasta do kanapek. Do tego w łapę ogórek małosolny…i wystarczy ;)

  • Pasztet z łososia i dorsza

    Dla miłośników dań rybnych. Idealny do pieczywa!

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...bałtyckie ryby) są świeże. Jednak nie ma tu szczególnego powodu do obaw. Okres ochronny dorsza rzeczywiście obowiązuje w okresie letnim, ale nie na całym akwenie. W zasadzie na zachód od Stilo można go...

  • Dorsz z warzywami

    Składniki na 2 porcje: - 50 g wędzonego boczku, - 1 cebula, - 250 g. brokułów, - puszka kukurydzy (425 g), - sól, pieprz, - 400 g filetów z dorsza, - 2 łyżki soku z cytryny, - tłuszcz do formy, - plasterki cytryny i listki melisy do dekoracji Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Formę do gotowania w mikrofalówce natrzeć tłuszczem. Boczek...

  • Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.

  • Dorsz po prowansalsku (potrawka)

    Z kuchni francuskiej.

  • Taka pasta wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką. W wersji bardziej fit, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Artykuły na temat: na wedzonego dorsza
  • Zapiekanka z wędzoną rybą

    Do potrawy najlepiej wybierać ryby z małą ilością ości. Są to m.in. morszczuk, dorsz, łosoś, mintaj. Łatwo też wyjąć ości z pstrąga.

  • Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami

    Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    Ryby należy jeść. Można je piec, gotować na parze bądź wędzić. Choć niektórzy uważają, że ostatni sposób nie należy do najzdrowszych, jak przekonuje Tadeusz Barowicz, wędzone ryby można jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Ograniczyć je powinny osoby z nadciśnieniem.

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Ryby mają głos

    ...piękny łososiowy kolor, karmi się je granulkami z oleju rybnego, mączek sojowych oraz pigmentem - astaksantyną. Połowy dorsza są limitowane, dlatego nie zawsze jest w restauracjach, a jeśli go smażą(...) zjeść: 50 g śledzia lub 55 g łososia albo 100 g makreli, 142 g tuńczyka lub sardynek, 355 g dorsza lub 315 g krewetek. Kwasy omega-3 znajdziemy też w tranie płynnym bądź w kapsułkach kupionych w aptece...

  • Dieta lekkostrawna

    Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.

  • Co należy jeść, aby zapobiec zakrzepicy?

    ​W każdym posiłku powinny być owoce i warzywa, które zawierają antyoksydanty, witaminy oraz mikroelementy rozrzedzające krew.

  • Co jeść, aby poczuć ulgę przy zapaleniu żył

    Spożywaj liściaste i ciemnozielone warzywa, bo zawarty w nich chlorofil zapobiega procesom miażdżycowym, oczyszcza krew i wzmacnia ścianki żył.

  • Jak dbać o trzustkę

    ...odżywiać się w tym czasie. Pierwszy miesiąc Jedz wyłącznie chude mięso. Najlepiej drób (indyka, kurczaka - pierś lub udo bez skórki) lub chudsze ryby, np. dorsza, mintaja, pstrąga. Mięso gotuj...

  • Chudnij etapami

    Co jeść, aby organizm szybciej spalał tłuszcz? Regularne posiłki to podstawa, głodzenie się nie ma sensu. Uzupełnienie diety o błonnik po tygodniu przyniesie pierwsze efekty. Do tego ruch. Jak to połączyć?

Wideo na temat: na wedzonego dorsza
  • Ryby – które kupować i jak je wybierać?

    Ekspert organizacji MSC Anna Dębicka i blogerka kulinarna Daria Ładocha opowiedziały w kuchni "Dzień Dobry TVN" o dobrej jakości rybach. Gdzie je kupować i jak je wybierać? Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: sałatka z makrelą wędzoną, dorsz w sosie z pomidorów oraz zupa rybna.

  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu, pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z...