• Informacje na temat:

    na wątróbke w boczku

Przepisy na temat: na wątróbke w boczku
  • Świąteczna gęś po francusku

    Składniki: - 300 g bagietki, - 125 g cebuli, - 75 g wędzonego boczku, - pół pęczka tymianku, - pęczek pietruszki, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, ...

  • Pyszna zupa, gotowana na wędzonym parzonym boczku ;)

  • Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę:; 150 g wątróbek drobiowych; 50 g boczku wędzonego; 50 g suszonych śliwek bez pestek; 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżka oleju i soku z cytryny;

  • Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.

  • Przód i podroby z królika, 30 dag boczku lub podgarla wieprzowego, 20 dag wątroby wieprzowej, 2-3 suszone prawdziwki, 3 jajka, 2 bułki, 7 dag cebuli, 2 liście laurowe, ok. 5 ziaren pieprzu, 2 łyżki oleju, sól, gałka muszkatałowa, masło, tarta bułka...

  • Pyszna jajecznica na boczku z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku to pomysł na sycące śniadanie lub kolację.

  • Wątróbka na trzy sposoby

    .... Skrop tym wątróbki, przemieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na 2 godziny.  2. Każdy plasterek boczku przekrój wzdłuż na pół. Wątróbki wyjmij z marynaty, dobrze osusz, każdą owiń paskiem boczku.  3. Na...

  • Jajecznica usmażona z cebulką, wędzonym boczkiem i papryczką jalapeno.

  • Mus z drobiowych wątróbek

    Składniki: Mus: ●700 g wątróbki z kurczaka ●2 plastry boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) ●2 posiekane szalotki ●2 posiekane ząbki czosnku ●100 g masła ●łyżeczka brandy ●sól, pieprz Galareta: ●500 ml wywaru drobiowego ●25 g żelatyny (namoczonej do napęcznienia) ●sól, pieprz Przygotowanie: 1, Zrób galaretkę. Wywar zagrzej, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść w nim namoczoną...

  • wiem, że brzmi świętokradczo, ale jak smakuje !!! ;-)

Artykuły na temat: na wątróbke w boczku
  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ...i sól do smaku, pół szklanki czerwonego wina, szczypta kminku, 2 łyżki ostrego keczupu, 100 g boczku wędzonego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, osuszamy, usuwamy z niej...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Pomysł na pasztet

    Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

  • Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Fot. materiały prasowe Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!Święta to doskonała okazja do zaprezentowania pełni...

  • Domowe pasztety

    Pasztet ze słoiczka Składniki na 5 słoików: 1,30 kg karkówki, 30 dag świeżego boczku, 25 dag wątroby wieprzowej, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki(...). Na wierzchu ułóż karmelizowaną cebulę. Pasztet drobiowy w boczku Składniki na ok. 20 porcji: 1 kg ugotowanych udek z kurczaka, 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka, 1 mały kawałek...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Jabłko - smak jesieni

    ...spożycia, do sałatek i na kompoty. Boczek faszerowany jabłkami Składniki: 2 kg boczku, cebula, 5 kwaśnych jabłek, sok z cytryny, garść suszonych śliwek bez pestek, kilka goździków, szklanka...

  • Jeszcze tylko w ten weekend macie okazję zarezerwować kolację w ramach wyjątkowego Festiwalu Fine Dining Week. Każdy, kto choć raz próbował znaleźć odpowiedź na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Krakowie, musiał natrafić na restaurację Biała Róża. Ten doskonale znany małopolskim smakoszom lokal już wielu lat zaskakuje ciekawymi połączeniami oraz wyjątkowo oryginalnym podejściem do sztuki kulinarnej. Za smaki w "Białej Róży" odpowiada Łukasz Cichy - młody i bardzo utalentowany szef kuchni, który,...

  • Swiateczny i nie tylko pasztet mojej Babci.

    ...  Ania. Prosisz i masz.     Watrobka cieleca w tym pasztecie jest bo pasztet bez watrobki to nie pasztet.     Moja babcia robila z zajaca. Ale ja robilam z krolika i tez doskonaly.     Bierzesz krolika bez combra czyli dupki )  , watrobke cieleca ( okolo 0,25 kg ) na krolika, kawalek chudego swiezego boczku ,     wloszczyzna jak do rosolu i duza cebula  , lisc laurowy, angielskie...

  • Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To, co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu. Spożywanie posiłków w plenerze jest miłym urozmaiceniem dla codziennych, kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu smakują...