• Informacje na temat:

    na warzywa julienne

Przepisy na temat: na warzywa julienne
  • Warzywa julienne z mięsnymi kąskami

    ....  2. Cukinię, paprykę i rzodkiewki umyj i osusz. Marchewki obierz, umyj i osusz. Cebulę obierz. Cukinię i marchewki pokrój nożykiem do julienne na cieniutkie paseczki. Możesz to zrobić zwykłym, ostrym nożem. Warzywa dobrze jest wcześniej mocno schłodzić - łatwiej będzie je cienko pokroić. Paprykę pokrój na paski, a rzodkiewki i cebulę na talarki.  3. Warzywa skrop sokiem z limonki. Wymieszaj...

  • zdrowo i kolorowo

  • Sposoby krojenia warzyw

    ... Nie sposób przecenić znaczenia kuchni francuskiej i jej wpływu na kulinarne zwyczaje całego kontynentu. I chociaż w dzisiejszych czasach coraz chętniej powracamy do kuchni narodowej , a także eksperymentujemy z egzotycznymi przepisami, terminologia kulinarna wciąż przesiąknięta jest francuszczyzną. Oto podstawowe techniki krojenia warzyw:  Julienne - czyli "w zapałkę" Drobne słupki...

  • Smaczny pomysł na "Warzywa na ciepło"

  • Sałatka z kalarepki

    Pyszne młode warzywa!

  • Sprawdzony przepis na "Warzywa na makaronie"

  • Wegetariańska zapiekanka z makaronem

    ...kokosowego, odrobinę ostrego sosu, np. Tabasco, płaską łyżeczkę czarnego pieprzu, łyżeczkę płatków czerwonej papryki, 1/2 brokuła, podzielonego na różyczki, pół małej cukinii pokrojonej w słupki julienne...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Warzywne spaghetti z orzechami

    ...nasienne. Skrop połową soku z cytryny, by nie ściemniało. Warzywa zetrzyj obieraczką do warzyw julienne, która tworzy długie paseczki przypominające spaghetti. Możesz je również pokroić na cieniutkie...

  • Warzywna zapiekanka, idealna na wiosenny obad.

Artykuły na temat: na warzywa julienne
  • Krem z pora, z « julienne » z marchewki

      Zupa klasyczna, niezwykle delikatna w smaku, ale podana z paseczkami różnokolorowej marchewki staje się daniem jeszcze bardziej smacznym i trąci nieco...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Smaczek na lato - tagliatelle z warzywami

    ...oczkami ( na tzw: julienne, mozna tez pokroic warzywa na takie slupeczki). Cebule pokroic na drobno, seler pokroic tez. Zeszklic cebule z selerem na lyzce oliwy. Dodac starta cukinie i fenkul. Przesmazyc(...), odsaczyc tluszcz. Makaron wymieszac z warzywami, dodac skwareczki, posypac parmezanem i podawac. Antos uwielbia makarony z warzywami... a dla mnie to sposob by wiecej warzyw jadl, z makaronem jakos...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Letnie specjały, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy

    Nie dopinasz spodni z zeszłego roku? A może chcesz lepiej się czuć na plaży? Niektórym wydaje się, że w lecie już za późno na odchudzanie. Nic bardziej mylnego. Dodatkowe kilogramy możesz zrzucić również w wakacje. Wystarczy, że codziennie będziesz sięgać po sezonowe warzywa i owoce.

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Bento: Stir-fry z kalafiora

    Zazwyczaj tego typu dania przygotowuje się na bazie ryżu lub makaronu. Proponuję lżejszą i odchudzoną wersję, w której pierwsze skrzypce gra kalafior. W połączeniu z warzywami i chrupiącymi orzechami smakuje wyjątkowo dobrze. Kalafiora najwygodniej posiekać w malakserze. Jeśli go nie posiadacie, zetrzyjcie go po prostu na tarce o dużych oczkach - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia...

  • Jesień rozgościła się u nas dobre. Podziel się z nami przepisem na wasze ulubione, sezonowe warzywa, a być może to właśnie do ciebie trafi nasz zestaw nagród. Przyszła do nas jesień, a wraz z nią pyszne korzenne warzywa, grzyby i dynie, z których można przygotować nie jedną znakomitą potrawę!  Znasz ciekawą potrawę, w którym główną rolę odgrywają jesienne warzywa? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam link do niego za pośrednictwem poniższego formularza....

  • Sajgonki

    Przygotowanie: Mięso pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Marchewkę oraz seler umyj, osusz i pokrój w słupki tzw. julienne. Cebule, czosnek oraz umyty i osuszony szczypior drobno posiekaj(...) oraz seler. Mieszając smaż 3-5 min. Warzywa przełóż do mięsa, dodaj pędy bambusa, kiełki fasoli, szczypior i sos chili, wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Papier pszenny rozmroź. Na środku każdego...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...