• Informacje na temat:

    na upieczenie gesi

Przepisy na temat: na upieczenie gesi
  • Gęsi smalec warto mieć i w kuchni, i w apteczce

    Nasze babcie stosowały go na wiele dolegliwości. Potem został niemal zapomniany. Warto do niego wrócić.

  • Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    Ludowa obrzędowość związana z okresem wielkanocnym jest niezwykle bogata. Cykl obrzędów wielkanocnych rozpoczyna się w niedziele Palmową, inaczej zwaną Kwietną. Zwyczaj święcenia palm rozpowszechniony jest na terenie całej Polski.

Artykuły na temat: na upieczenie gesi
  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    Listopad to sezon na najsmaczniejszą gęsinę. O jej tłuszczu mówi się, że to "zdrowe kalorie", a smak najlepiej podkreśla majeranek i kminek.

  • Pierś gęsi w ziołach

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Gęsina na św. Marcina

    11 listopada, czyli dzień św. Marcina, to dobra okazja, aby spróbować dań z gęsi.

  • Pieczona gęś z figą

    By gęś równomiernie się upiekła, należy ją w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Skórka będzie chrupiąca, jeśli pod koniec pieczenia maksymalnie zwiększy się temperaturę.

  • Tanio i zdrowo. 7 trików na oszczędzanie w kuchni

    Dzięki domowym wypiekom, przyrządzaniu serów i wędlin możemy nie tylko zdrowo się odżywiać, ale i oszczędzać około 200 złotych miesięcznie.

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    Już niedługo będziemy obchodzić święto naszych babć i dziadków. W tych dniach odwiedzamy naszych bliskich, składamy im najlepsze życzenia i zazwyczaj zostajemy na obfitym, tradycyjnym obiedzie. Zwykle prowadzimy wspólnie długie rozmowy w domu dziadków przy kuchennym stole, suto zastawionym domowymi specjałami. W tym roku zróbmy wyjątek i dla odmiany zaprośmy ich na kulinarną ucztę do siebie. Zainspirujmy się tradycyjną kuchnią i podajmy na stół pyszne polskie dania. Do przygotowań zaprośmy...

  • Nie chcę być młodsza!

    ​To już nie kokieteria. Wiele kobiet mówi: "Nie chciałabym być młodsza". W dojrzałym wieku czują się spełnione. Zdobyły silną pozycję w pracy. Dzieci dorosły, więc one mają więcej czasu i pieniędzy dla siebie. Stać je na podróże, zabiegi kosmetyczne. W lustro patrzą ze spokojem. Wiedzą, że atrakcyjność kobiety nie sprowadza się do urody lalki i rozmiaru 36. No i są świadome swojej seksualności. Dlatego 50. urodziny przyjmują ze spokojem i poczuciem, że w życiu czeka je wiele ekscytujących chwil.

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

  • Dania z ziemniaków

    Inspiracji szukaliśmy w kuchni naszych południowych sąsiadów.

  • Rogale Wielkopolskie na Swietego Marcina

    Drozdzowe rogale, tradycyjne wypiekane na Swietego Marcina, znane sa juz nie tylko w Wielkopolsce... od jakiegos czasu ciesza sie tez uznaniem, nad Garonna, w Bordeaux. W tym regionie Swiety Marcin to przede wszystkim Foie gras z gesich watrobke i pieczone gesi. Rogale to nowosc, ale przyjmujaca sie powoli. Robie je wedlug nieco zmodyfikowanej receptury mojej mamy, a ta pochodzi z ksiazki...