• Informacje na temat:

    na udka z kurczaka w boczku

Przepisy na temat: na udka z kurczaka w boczku
  • Udka kurczaka w pachnących ziołach

    ...plasterki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek i szalotki obierz, grubo posiekaj. Udka kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną. Odłóż na(...) boczku pokrój w kosteczkę. Rozmaryn umyj, osusz, połowę porwij na kawałki.  2. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż mięso. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia...

  • Udka w ziołowej marynacie

    Sposób na aromatycznego kurczaka...

  • Udka duszone w owocach

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - po łyżce masła i oliwy, - 6 dag boczku wędzonego, - po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów, - 3 goździki, kawałek cynamonu, - 50 ml śliwowicy, sól, pieprz Przygotowanie: Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło...

  • Składniki : 4 udka z kurczaka, 10 dag chudego pokrojonego boczku, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag czerwonej papryki, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 100 ml bulionu, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 50 ml oliwy z oliwek, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

  • Składniki: 10 dag chudego wędzonego boczku, 3 duże cebule, 2 czerwone papryki, 3 udka kurczaka, 1 duża pierś kurczaka, olej, 1/2 kg pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz(...) wodą paprykę kroimy w dużą kostkę i krótko obsmażamy, aby zachowała kruchość. Wszystkie te składniki mieszamy razem. W rondlu lub naczyniu żaroodpornym układamy cząstki kurczaka pozbawione skórki, na...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Posyp koperkiem i duś 60 minut.   Kurczak z rozmarynem Sposób przygotowania 1. Umyte i osuszone udka natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj ketchup, miód, olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj kurczaka i schłodź. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż plastry cebuli...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    Udka z kurczaka w sosie jogurtowym 1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...) i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin). Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6 - 7 minut z każdej strony. Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest...

Artykuły na temat: na udka z kurczaka w boczku
  • Udka na 7 sposobów

    Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Lekkie obiady z kurczakiem

    Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka, łyżka masła i oliwy, 6 dag boczku wędzonego, 25 dag śliwek suszonych rodzynków i migdałów, 3 goździki, kawałek cynamonu, 50 ml śliwowicy, sól, pieprz(...)Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Składniki na 4 porcje: pół paczki dowolnego makaronu, 40 dag piersi z kurczaka, 1 szklanka żurawiny, 2 puszki mandarynek, sól, pieprz, olej do smażenia...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Kruchy, pieczony, z chrupiącą skórką to polski przysmak. A jak kurczaka przyrządza się w innych częściach świata?

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...

  • Dania z rusztu

    ...-20 minut. Przed podaniem udekorować tymiankiem Udka w diabelskiej marynacie Składniki na 4 porcje:  4 sprawione udka z kurczaka, sól,  200 ml krojonych pomidorów z puszki, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki sosu worcester, kilka kropli tabasco. Udka z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko je ponacinać...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka...