• Informacje na temat:

    na udka z kurczaka pieczone na patelni z ryżem

Przepisy na temat: na udka z kurczaka pieczone na patelni z ryżem
  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    ...rozgrzej do 200 st.  3. Ziemniaki pokrój. Na pozostałym oleju usmaż udka (10 min z każdej strony). Przełóż do brytfanki. Na patelni zrumień (10 min) ziemniaki z cebulą i resztą przypraw. Wlej piwo(...)Tymiankowe udka Sposób przygotowania 1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka z marmoladą z jabłek czy śliwek. Tak przyrządzony drób można podawać z kaszą lub ryżem i polać owocowym musem. Jeśli nie masz czasu (lub warunków) na przecieranie owoców, sięgnij po gotowy...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...nasienne. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku.  2. Po minucie zdejmij z ognia. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem i przykryj odciętymi czubkami. Ułóż w garnku, zalej wodą, dodaj olej, sól...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka(...) łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej...

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ...z patelni. Zamiast smażyć, piecz je, duś lub gotuj - tradycyjnie lub na parze. Zredukuj także ilość soli w potrawach, bo obciąża ona nerki malucha. Jeśli trudno ci będzie przestawić rodzinę na łagodniejsze(...) w kawałkach, pulpet zastąp pokrojonym udkiem kurczaka, a w zupie przemycaj coraz większe kawałki warzyw. Serwuj to, co wartościowe Maluch je niewiele. Za to błyskawicznie się rozwija, a jego...

Artykuły na temat: na udka z kurczaka pieczone na patelni z ryżem
  • Kurczak zapiekany z ryżem

    ...1. Udka umyć, natrzeć przyprawą, wstawić na noc do lodówki. 2. Następnego dnia udka obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Wsypać opłukany ryż, wymieszać, dodać pokrojone pomidory i rodzynki, dodać sól i pieprz. Chwilę smażyć razem. 3. Ryż z rodzynkami przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć udka, zalać bulionem...

  • Potrawy z ryżem wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka składników, aby zamienić go w naprawdę ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Jego przechowywanie nie nastręcza zbyt wielu problemów, a w szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać naprawdę długi czas. Czy ryż jest zdrowy?...

  • Udka na 7 sposobów

    Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy solą. Posypujemy pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Następnie skrapiamy olejem, układamy na blaszce. Nastawiamy piekarnik na termoobiegu i opiekamy w nim kurczaka przez...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie przygotować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/PICSEL Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Kruchy, pieczony, z chrupiącą skórką to polski przysmak. A jak kurczaka przyrządza się w innych częściach świata?

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...