• Informacje na temat:

    na czym smażyć ziemniaki

Przepisy na temat: na czym smażyć ziemniaki
  • Kotleciki z ziemniaków

    Ziemniaki są lubiane przez Polaków. Warto poszukać nowych sposobów na ich serwowanie. Polecam kotleciki z ziemniaków, zachwyceni będą również mięsożercy.

  • Ziemniaki smażone z dodatkiem przypraw ziołowych.

  • Trzy pomysły na smakowite ziemniaki

    Ziemniaki, kartofle czy pyrki - niezależnie od tego, jak je nazywamy, można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Wypróbuj nasze przepisy na ziemniaki z jajkiem, sosem serowym i w postaci pikantnych meksykańskich łódek z wołowiną.

  • Podam wam fajny przepis na ziemniaki, najlepiej gdy są małe. Smaży się je podobnie jak frytki tylko tyle że w całości, być może komuś spodoba się ta forma ziemniaka zawsze nam tak smażył dziadek a my się nimi zajadaliśmy. Można jeść same lub tak jak ja dziś przygotowałam z jajkiem sadzonym lub też inny dodatek np. w formie mięsa.

  • Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

    Pod pierzynką z pikantnego piure Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, oczyść, potnij na(...). 3. Mleko zagotuj. Ziemniaki odcedź, od razu utrzyj z gorącym mlekiem i pozostałym masłem. Przypraw solą, gałką i curry. Na spodzie formy rozsmaruj połowę piure. Na to wyłóż mięsną masę i resztę...

  • szybsza i trochę bardziej "uboga" wersja duszonek, ale równie smaczna :)

  • Gulasz węgierski na pikantnie z dodatkiem ziemniaków

    ...z pestek i pokroić w paseczki.Ziemniaki obrać, pociąć na kawałeczki. Mięso opłukać, osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smażyć je, aż się zrumienią. Potem dodać(...) całość zawrze,po czym zmniejszyć płomień i dusić gulasz pod przykryciem jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Około 15 minut przed końcem duszenia dolać wino i dołożyć pokrojone ziemniaki. Natkę opłukać...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Z kaszy i ziemniaków

    Kaszę jaglaną wsyp na sitko i przelej wrzątkiem. Następnie przesyp ją do garnka i zalej osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 20-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na kawałki i gotuj je w osolonej wodzie aż będą miękkie. Marchewki obierz, opłucz i pokrój na talarki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

Artykuły na temat: na czym smażyć ziemniaki
  • Czy ziemniaki są zdrowe?

    Wbrew powszechnej opinii ziemniaki należą do najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Niegdyś królowały na polskich stołach, były nawet uznawane za ważne źródło witaminy C. Dziś wiele osób z nich rezygnuje. Są i tacy, którzy uważają, że ziemniaki są ciężkostrawne, niezdrowe i tuczą. To mity. Dwa średnie ugotowane w wodzie ziemniaki (100 g) to tylko 71 kcal. Jak pokazują badania...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Ziemniaki – balsam dla jelit

    Powszechnie posądzane o wyjątkowo wysoką kaloryczność i niedoceniane z uwagi na relatywnie niską cenę – ziemniaki mają nam sporo do zaoferowania. Działają kojąco na śluzówki przewodu pokarmowego i sprzyjają optymalnej pracy jelit. Jak serwować ziemniaki, by w pełni skorzystać z ich walorów odżywczych i zdrowotnych?

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Curry z ziemniaków i ciecierzycy

    ...1. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać ziemniaki, smażyć około 5 minut, mieszać, by się nie przypaliły. Wlać pomidory, dusić jeszcze 12 minut.  2. Marchewki obrać pokroić w słupki długości 3 cm. Ciecierzycę wylać na sitko, dobrze odsączyć. Na patelnię z ziemniakami i pomidorami...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Jak smażyć, by jedzenie było zdrowsze?

    Olej, smalec czy klarowane masło – na czym najlepiej smażyć potrawy?

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

Zdjęcia na temat: na czym smażyć ziemniaki
Wideo na temat: na czym smażyć ziemniaki
  • Frytki szkodzą tak samo, jak papierosy?

    Ziemniak zawiera najwięcej skrobi, z której pod wpływem smażenia powstają akrylamidy - substancje, z których produkuje się plastik, papier czy gumę. Poziom akrylamidu we frytce przekracza ponad tysiąc razy dopuszczalne normy spożycia tej trucizny. Zjedzenie jednej frytki szkodzi podobnie, jak wypalenie jednego papierosa.