• Informacje na temat:

    muszle conchiglioni

Przepisy na temat: muszle conchiglioni
  • Nadziewane muszle

    Składniki: 30 dag makaronu conchiglioni, czyli duże muszle 30 dag sera ricotta 40 dag świeżego szpinaku 15 dag sera pleśniowego 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...). Przetrzyj przez sitko i zmiksuj z oregano. Dopraw do smaku. 3. Makaron ugotuj al dente. Muszle napełnij masą serową. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Polej sosem pomidorowym i posyp serem...

  • Na obiad proponuję łososia (lub pstrąga tęczowego) zapieczonego w makaronowych muszlach w sosie śmietanowo-serowym. Proste i w miarę szybkie pyszne danie ( przepis dla 4 osób).

  • Conchiglioni w maku

    Składniki: - ok. 400 gr. makaron duże muszle, - 0,5 l śmietany 36 proc., - 0,5 kg mielonego mięsa z indyka, - pęczek szczypiorku, - 15 dkg szynki, - 15 dkg boczku wędzonego, - oliwa z oliwek(...) l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyprawiamy. Farszem nadziewamy muszle. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany...

  • Ciekawy pomysł, by zrobić niebanalny obiad lub kolację dla znajomych:)

  • Conchiglioni faszerowane pieczarkami z sosem

    Składniki: - 18 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), - po 25 dag sera ricotta (ew. zmielony tłusty twaróg) i pieczarek, - 6 dag szynki, - 2 małe cebule, - po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, - pół szkl. tartego parmezanu, - 3 łyżki masła, - 3 łyżki posiekanej i natki pietruszki, - sól, pieprz Na sos: - 1/2 l pomidorów w zalewie (ew. koncentrat pomidorowy), - 1 cebula...

  • Muszle można nadziewać wieloma farszami, jednak najlepszy według mnie jest farsz pieczarkowy z ricottą. Jest puszysty i kremowy, a muszelki po zapieczeniu lekkie i delikatne.

  • Jak dobrać makaron do potrawy?

    ...canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane. Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem. Makarony...

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka w makaronie conchiglioni"

  • Włoskie przysmaki - szybkie i proste!

    Nadziewane muszle makaronowe Składniki: 20 muszli makaronowych (conchiglioni), 500 g mielonego mięsa wołowego, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, sól, pieprz(...), a po chwili mielone mięso. Smaż 10 minut, następnie dodaj połowę passaty i gotuj kolejne 10. Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 5 minut). Podgotowany makaron faszeruj sosem...

  • Prosta i smaczna przekąska.

Artykuły na temat: muszle conchiglioni
  • Conchiglioni w maku

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyprawiamy. Farszem nadziewamy muszle. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Zapiekane muszelki

    Apetyczne, makaronowe muszle to świetny pomysł na wykwintny obiad.

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123RF Restauratorzy w naszym kraju coraz częściej oferują nam dania zainspirowane kuchniami innych narodów. Badania wykazują również , że znacznie częściej podróżujemy w celach czysto kulinarnych - poprzez smaki zapamiętujemy i poznajemy kulturę...

  • Szybkie makarony

    Muszle ze szpinakiem Składniki na 2-3 porcje: 10 dużych muszli makaronu conchiglioni, 1/2 kg świeżego szpinaku, 2 duże pomidory, 1 kulka sera mozzarella, 2 duże cebule dymki, 2 ząbki czosnku(...), dusić pod przykryciem 10 minut, odparować, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Mozzarellę pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem. Muszle ugotować według przepisu na opakowaniu, zahartować zimną...

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Makaron na ostro

    ..., wrzucamy do spaghetti. Wyłożone na talerze danie posypujemy grubo tartym serem i dekorujemy odłożonymi listkami pietruszki lub bazylii. Muszle z wędzonym kurczakiem Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu conchiglioni (duże muszle), 500 g wędzonego kurczaka, 2 gałązki selera naciowego, 1 dojrzałe jabłko, 2 łyżki musztardy ziarnistej, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz mielony, 1 łyżka oliwy lub...

  • Luty już za nami, ale pozostała nam po nim masa wspaniałych przepisów, które do Smakera dodali nasi użytkownicy. Zobaczcie, które z nich cieszyły się największą popularnością. Fot. Smaker.pl Sądząc po przepisach, które najchętniej przeglądaliście w ubiegłym miesiącu, luty upłynął wam na szykowaniu ciekawych przekąsek i sycących, domowych obiadów. Co więcej, widać że dopadła was swego rodzaju kulinarna nostalgia, która nakazuje nam powracać do starych i dobrze znanych smaków. To bardzo dobrze....

  • Biały ser w roli głównej

    Faszerowane conchiglioni z sosem Składniki na 4 porcje: 16 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), 25 dag sera ricotta (ew. mielony tłusty twaróg), 20 dag pieczarek, 6 dag szynki, 2 małe cebule, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, pół szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz Na sos: puszka pomidorów w zalewie (20

  • Przed nami końcówka karnawału i kolejna okazja do świętowania – ostatki! Ich nieodłącznym towarzyszem jest zawsze dobre jedzenie, o które dbamy nie tylko na wystawnych przyjęciach, ale także na domówkach i prywatkach. Fot. 123RF/Picsel Odpowiednia przekąska imprezowa powinna spełniać kilka warunków. Najważniejsze, aby była smaczna, poręczna i dobrze się prezentowała. Dlatego w tej roli dobrze sprawdzają się koreczki, paszteciki i wszystkie inne „drobnostki". Ważne też, by była prosta w...